Lugeja küsib: kuidas tõestada lapsega seotud kulusid?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tekkis küsimus lapse kulude tõestamise kohta. Eelnevatest vastustest lugesin välja: «Lapse kulude alla lähevad eluasemekulud, söök-jook, riided-jalanõud, transpordikulu, harrastused jms.» Kuidas täpselt loetelus toodu tõestamine käib? Harrastuse kohta tuleb eraldi lapse nimega arve ja tõestamine on arusaadav. Kuidas täpselt tõestada näiteks transpordikulu, kui sõidame koos hommikul/õhtul autoga tööle/koju (lasteaed ja töökoht on lähestikku)? Kas piisab kütuse arve jagamisest kahega? Kuidas tõestada söögi-joogi kulusid: kas piisab vaid poearvest ja summa kahega jagada?» küsib lapsevanem.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Eluasemele, riietele-jalanõudele ja meelelahutusele tehtud kulutusi on tõepoolest lihtsam tõendada, sest saab lähtuda konkreetsest summast arvel, tšekil või maksekorraldusel.

Lapse osa kindlaksmääramiseks näiteks bensiinikulust tuleks välja arvutada nö lapse osa – arvestate välja, kui palju kilomeetreid sõidate igapäevaselt lapse transportimiseks ja seejärel auto kütusekulust lähtuvalt saate välja arvutada, kui suure summa eest peate keskmiselt lapse sõitude tarvis tankima. Kui tegemist on juba suurema lapsega, kes kasutab iseseisvalt ühistransporti, tõendab transpordikulusid lapse sõidukaart (eeldusel, et laps ei saa kasutada tasuta ühistransporti).

Kulutusi lapse söögile-joogile on võimalik tõendada poetšekkidega, kuid praktikas kujuneb selle kuluartikli tõendamine üsna keeruliseks, sest lapsele ostetakse toitu reeglina teiste perekonnaliikmetega ühiselt ja väga keeruline on tuvastada, milline konkreetne toode on lapsele ostetud. Pigem on kohtupraktika kujunenud selliseks, et lapse toidule tehtavaid kulutusi detailselt tõendada ei ole vaja, kui tegemist ei ole just nö keskmisest märkimisväärselt suurema tarbimisega.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles