Lugeja küsib: kas sellest on kasu, kui teler on 100 hz ja digiboks on 50 hz?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telerite valik võtab silme eest kirjuks.
Telerite valik võtab silme eest kirjuks. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Telekad on 100, 200 Hz jne, aga digiboks on 50 Hz. Kuidas see pilti mõjutab? Kas on oluline, et on 100 Hz telekas?» küsib lugeja.

Vastab Elioni tehnikajuht Heigo-Aulemb Ensling.

Väga asjalik küsimus ja püüan anda siin lühikese ülevaate, mida tähendavad need Hz-d teleri reklaamis.
Teadupärast edastatakse Euroopas telepilti 50 kaadrit sekundis elik siis telerid on 50 Hz, USA-s ja Jaapanis on aga kasutusel telepilt, kus kaadreid edastatakse sekundis 60 tükki ning telerid on 60 Hz.

Kõikides kaasaegsetes paneeltelerites on pildiparanduse tarkvara, mille ülesanne on joonistada vahele täiendavaid kaadreid, et näiteks spordiülekande puhul ei tekiks veidi hüplevat pilti. Näiteks jalgpallis ja tennises liigub pall tunduvalt kiiremini ja sellisel juhul oleks palli liikumine teleri ekraanil veidi hüplik.

100 Hz teleri puhul toimib tarkvaraline kaadrite lisamine, nii et iga teine kaader on tuletatud eelmisest ja kohe järgnevast kaadrist ning selline pilt on kiire liikumise puhul silmaga nähtavalt sujuvam. Keskklassi ja tippklassi mudelites on tarkvaraline pildiparendus veelgi parem ning reaalselt toimib neis telerites 200 kaadrit sekundis kaadrite vahetus. Loomulikult on nüüd vaid iga neljas kaader pärit telejaamast ja kolm eelmist saadud tarkvaraliselt.

Eelmisel aastal saabusid müügile juba telerid, mille reklaamides oli ära toodud hertsi number juba 400 Hz, 600 Hz ja 800 Hz. Nende telerite puhul võtsid tootjad kasutusele uue termini CMR elik Clear Motion Rate. Selle puhul ei tegeleta mitte enam infot täis kaadrite vahele lisamisega, vaid püütakse tõsta teleri kontrastust musta värvi abil. Kasutatakse LED taustvalgustuse kustutamist ning selle abil kas mustade poolkaadrite või lausa ülerea mustade ridade lisamist. Selline tehnoloogiline lähenemine aitab kaasa parema musta värvi tekkele, lubab LCD teleris (sõltumata tema taustvalgustuse tüübist - ka LED telerid lähevad selle termini alla) ja ühtlasi tõstab kontrastsuse suhet.

Seega soovitus on reaalne 200 Hz paneeliga teler ja sellest suuremad numbrid on puhas reklaam ega mõjuta oluliselt kiire liikumise parendamist teleri ekraanil.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles