Lugeja küsib: kas teadmatusest avariipaigalt lahkumise tõttu ei korva kindlustus elektriposti hinda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ahto Sooaru / Õhtuleht

«Juhtus liiklusõnnetus, metsloom jooksis teele. Selle käigus sõitis auto teelt välja puidust tänavavalgustuspostile. Juht teadis, et kui liiklusõnnetuses pole vigastatuid, sellest kohe teatama ei pea ning läks ise treilerit tooma. Treilerit ta aga ei saanud ja läks tagasi õnnetuspaigale ning helistas politseisse ja kutsus treileri järgi. Kas sellisel juhul peab juht ise tänavavalgustusposti kinni maksma või on mõtet sellega kohtusse minna? Nii, kui juht jõudis tagasi, helistas ta kindlustusse ja sai teada, et peab politseile teatama kohe, kui on postile otsa sõidetud. Seejärel juht teavitas politseid. Kindlustus tegi otsuse, et juht peab maksma kinni posti summas 1800 eurot,» kurdab lugeja.

Vastab vandeadvokaat  Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Liiklusseaduse § 169 lõike 5 kohaselt, kui varaline kahju tekkis loomale otsasõidu või selle vältimise tagajärjel, tuleb liiklusõnnetusest kohe politseile teatada ja tegutseda sealt saadud korraldustele. Seega jättes sündmusest kohe teatamata, on juht rikkunud liiklusseaduse § 169 lõikes 5 sätestatut kohustust.

Liikluskindlustuse seadus sätestab kindlustusandjale õiguse nõuda regressikorras kannatanule hüvitatud kahju tagasimaksmist juhilt, kes lahkus liiklusõnnetuse toimumise kohalt, rikkudes kehtivaid õigusakte (sh loetakse rikkumiseks ka teatamisnõuete eiramist). Põhimõtteliselt ei oma siinkohal tähtsust, et juht naases hiljem sündmuskohale. Sõltuvalt asjaoludest ja sellest, kuidas on võimalik tagantjärele tuvastada tegelikke liiklusõnnetuse toimumise asjaolusid, võib õnnestuda kompromissi korras läbi rääkida regressinõude vähendamine.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles