Elisa nõuab EMTlt avalikku vabandust

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste. Foto: Andres Haabu / Postimees

Elisa nõuab EMT-lt avalikult vabandamist eilses Kuku raadio saates välja öeldud sõnade tõttu, kus EMT väitis, et Elisa valetab. EMT kinnitas, et ei soovi Elisa avaldust kommenteerida.

Eilses Kuku raadio saates «Digitund» ütles EMT tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste, et Elisa võrgujuht ja juhatuse liige Andrus Kaarelson valetab, kui ütleb, et EMT ehitas 4G võrgu üles 3G võrgu arvelt.

Elisa nõuab seetõttu EMT-lt avalikult vabandamist ja põhjendab oma soovi järgmiselt:

Postimehes ilmunud artiklis tõi Elisa välja, et EMT kasutas 4G LTE800 võrgu rajamisel osaliselt olemasoleva 3G/3,5G antennisüsteeme. Esmalt EMT lükkas Elisa väite ümber, aga hiljem on ettevõte korduvalt avalikult tunnistanud 3G/3,5G antennisüsteemide kasutamist 4G võrgu rajamisel.

EMT 4G võrgu valmimise aeg ning erinevate tehnoloogiate antennisüsteemide ühiskasutamine langevad Elisa teatel kokku alates juuni keskpaigast meediasse jõudnud EMT klientide kaebustega 3G/3,5G teenuse halvenenud kvaliteedi osas.

3G/3,5G antennisüsteemid ei ole Elisa kinnitusel mõeldud LTE800 MHz sagedusalas kasutamiseks ega taga kvaliteetset teenust. 4G LTE800 võrgu väljaehitamiseks 3G/3,5G võrguga ühiste antennisüsteemide kasutamine toob Elisa hinnangul vältimatult kaasa levitugevuse vähenemise nii 3G/3,5G kui 4G  teenuse pakkumisel, sest tehniliste parameetrite kohaselt sumbub signaal tugijaamas vähemalt 0,7 dB võrra, mis tähendab leviala vähenemist ligi 20 protsendi ulatuses. 3G/3,5G tugijaama levipiirkonna äärealadel võib 20-protsendiline signaalitugevuse vähenemine tähendada Elisa kinnitusel leviala täielikku kadumist.  

Küsimusele, kas EMT tehnoloogiadirektor saab seda ka kuidagi kinnitada, et 3G võrgust ei ole midagi n-ö klientide arvelt ära võetud ja pandud 4G võrku, vastas Tiit Tammiste saates nii: «Seda ei ole põhimõtteliselt võimalik teha, sest sagedused ja tehnoloogiad on erinevad. Jah, me teatud sarnaste sageduste puhul kasutame samu antenne, aga see on täiesti loomulik maailmapraktika. 3G ei lähe kuidagi kehvemaks.»

Elisa nõuab EMT-lt avalikult vabandamist, sest signaalitugevuse sumbuvuse näitaja ei ole Elisa kinnitusel nende poolt välja mõeldud, vaid põhineb füüsika seadustel, seadmetootjate spetsifikatsioonidel ning on tegevusalal üldtuntud fakt.

EMT kinnitas, et ei soovi Elisa avaldust kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles