Katse: poe külmad kohvijoogid on liiga lahjad

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijookide järjestus: kõige vähem maitses Mövenpicki, kõige rohkem aga Shakeria jook.
Kohvijookide järjestus: kõige vähem maitses Mövenpicki, kõige rohkem aga Shakeria jook. Foto: Erakogu.

Eesti poodides leidub mitmeid huviäratavaid külmi n-ö take-away tüüpi kohvijooke. Tarbija24 valis poeriiulitelt mõned välja ja palus neid mekkida Pressikohviku neljal töötajal, kes peavad lugu heast kohvist. 

Esimesena maitsesid kohvisõbrad piimal põhinevat Saare «Coffee Cappuccino» pastöriseeritud kohvijooki, mis jõudis poelettidele käesoleva aasta juulis. Varem pole hindajad seda proovinud.

Mõned kiidavad jooki, teistele ei maitse see üldse. «Jook on liiga lahja!» põrutab üks vanem töötaja. Teine lisab: «Sellel on vaid aimatav cappuccino maitse.» Huvitavaks peavad aga seda kaks töötajat, kes maitsevad külma kohvijooki üldse esimest korda. Joogis tuntakse natuke vanilje, karamelli ja kaneeli maitset. Leiti, et palaval suvepäeval võiks seda ehk isegi juua, kuid üksnes jääkuubikutega.

Teised tooted on välismaised. Järgmisena avataksegi Austria joogitootja Rauch’i cappuccino-jook Cafemio, mida peab enne joomist raputama. Ettevõte reklaamib seda kui tõelist naudingut kõikidele cappuccino fännidele. Sellegipoolest on vastakaid arvamusi.

«See on juba parem, tugevama maitsega ja mõnusam,» arvab üks kohviku teenindajatest. Kohvi maitse jääb aga enamuse hinnangul nõrgaks. Joogis tuntakse kakao, tiramisu ja karamelli maitset.

Seejärel võetakse teelusikatäis Šveitsi firma Mövenpick Fine Foods toodet Caffè Freddo Macchiato. Kohvijookide hindajad krimpsutavad nina. «Lahja mis lahja. Kohe näha, et joogi värv on heledam,» kommenteeritakse. «Suhkur tapab täielikult kohvi maitse, liiga palju on suhkrut, täitsa halb kohe,» ollakse ühel meelel. Samuti märgitakse ära, et seda on väga ebamugav juua, kuna topsi ava on liiga lai.

Viimasena proovitakse Šveitsi kohvijooki Shakeria Caffee Latte Cappuccino. Ka seda peab enne joomist raputama. Shakeria kodulehel on kirjutatud, et see on kõrgekvaliteediline naturaalne toode, mis on tehtud värskest Šveitsi piimast.

Kohe pannakse tähele, et pudeli küljes on «moodne kõrs». Leitakse, et pudel on laheda kujundusega, mis kohe kutsub proovima. «See on hea! Meenutab kõige rohkem õiget kohvi maitset!» kiidetakse.

Pakendit lähemalt uurides selgub, et Shakeria joogis on võrreldes teistega ka kõige suurem kohvi sisaldus (espressot 17 protsenti – toim). Kohvisõbrad isegi ostaksid seda, kui õiget kuuma kohvi parajasti käepärast ei ole. «Siiski ei võta see igatsust hea kohvi vastu,» naerdakse. 

Parimaks tituleerisid Pressikohviku töötajad seega Shakeria, kuid kiideti ka Cafemiot.  

Eestis väike valik

«Saare kohvijooke hakkasime tootma juulis Kuressares asuvas uues tehases,» ütles Nantecom Saaremaa DeliFood kvaliteedi- ja tootearenduse juht Merike Puskar. Suvel tuli turule kaks kohvijooki: Saare «Coffee Cappuccino» (200 ml) ning «Coffee Latte» (200 ml).

«Kohvijooke tarbitakse mujal riikides ammu ja erinevaid variante. Ka Eestis on neid müüdud, kuid jah, vähesel määral,» tõdes Puskar, kelle sõnul on nende uued kohvijoogid mõeldud nii noortele kui vanadele. «Eestlane võtab tasapisi omaks uusi trende, maitseid – tootjatel tuleb pakkuda ja proovida! Tooted peavad kindlasti olema maitsvad ja ehedad,» rääkis tootearenduse juht.

«Neid on hea tarvitada autos, kui kohviisu peale tuleb, rannas, väliüritustel ja koosviibimistel, kus ei saa kuuma kohvi valmistada,» nimetas Puskar kohti, kus külmi kohvijooke kõige enam juuakse.  

 Saare Coffee Cappuccino, 200 mlRauch cappuccino-jook Cafemio, 250 mlMövenpick Caffè Freddo Macchiato, 190 ml

Shakeria Caffee Latte, 250 ml

Pressikohviku töötajate hinne                   3                         4         2       5
Koostis pakendilrasvatu piim, cappuccinomaitseline kohvilisand 11% (suhkur, vesi, kohviekstrakt 17%, paksendajad: E466, E471, E407; lõhna- ja maitseaine, säilitusaine E202), rõõsk koor.75% piim, vesi, suhkur, 1,1% kohviekstrakt, värviaine: karamell; stabilisaatorid: naatriumfosfaat, tselluloos, karboksüülmetüültselluloos; lõhna- ja maitseaine, lauasool.täispiim 77%, kohv 15%, suhkur, koor 2%, paksendaja: karrageen.78% madala rasvasisaldusega piim, 17% espressot, suhkur, šokolaad (52% kakaosegu, suhkur, kakaovõi), stabilisaator naatriumfosfaat, paksendaja, happesuse regulaator naatriumhüdroksiid, vanilliekstrakt, kofeiinisisaldus ühes portsus 130 mg.
Kcal (100 ml kohta)                    64                  puudub      84                56
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles