UKs ekspluateeritakse idaeurooplastest töölisi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porrulauk kasvamas. Illustratiivne foto.
Porrulauk kasvamas. Illustratiivne foto. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suurbritannias avastati, et suurt hulka Ida-Euroopa sisserändajaid ekspluateeritakse porrulauku kasvatavatel põldudel, mis hiljem jõuavad jaekettidesse kohalikele söögiks.

Neljakuine uurimine leidis tõendeid, et võõrtöölisi sunnitakse maaomanikele maksma altkäemaksu ainult selle jaoks, et nad saaksid mõne päeva põllul töötada – osad sisserändajad jäetakse päevas vähem kui ühe naelsterlingiga (1,2 eurot), kirjutab BBC.

Telekanaliga suhelnud töölised avaldasid, et nende kodumaa, kust nad Suurbritanniasse tulid, on Läti või Leedu. Eestlasi pole BBC porrulaugu põldudelt veel leidnud. Tööle asudes mõistsid meie lõunanaabrid, et lubatud tööd tegelikult ei ole ning elada tuleb ülerahvastatud ja räpases majas Cambridgeshire´is.

Kuigi sisserändajad saavad UKs töötada legaalselt, rikuvad seadust nende palkajad, kuna neil puuduvad nõutavad litsentsid. Näiteks makstakse töötajatele allapoole miinimumpalka jne. Osasid töötajaid põldudel trahvitakse, kuna nad ei ilmunud tööle kohale.

Eeldatavasti moodustavad sisserändajad Cambridgeshire´is Wisbechis 20 000 populatsioonist suisa kolmandiku. Võõrtöölised teenivad leiba just juur- ja puuviljakasvatustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles