Teleri ees ja kontoritoolis istumine võib lühendada eluiga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telerivaatamine võib varakult südamehaigustesse suremise riski suurendada ka nendel, kes pole kaaluga kimpus.
Telerivaatamine võib varakult südamehaigustesse suremise riski suurendada ka nendel, kes pole kaaluga kimpus. Foto: Caro / Scanpix

Austraalias tehtud uuringu järgi peaksid telerivaatamist armastavad ja pikki tööpäevi kontoritoolis istuvad inimesed oma harjumusi muutma, sest selline eluviis võib lühendada nende elu.

Teadlased jälgisid uuringu käigus pea 9000 täiskasvanu igapäevaseid harjumusi ja leidsid, et kui inimene vaatab iga päev kas või tunnikese telerit, siis kasvab varakult südamehaiguse tagajärjel suremise oht, vahendas Reuters.

Täpsemalt suurendab igapäevane tunniajane telerivaatamine südame-veresoonkonna haiguste riski 18 protsendi jagu ning vähi tagajärjel suremise riski 9 protsenti.

Teadlaste sõnul suurendas telerivaatamine varem suremise tõenäosust sõltumata teistest tuntud riskiteguritest nagu näiteks suitsetamine, kõrge vererõhk ja ebatervislik toiduvalik.

Teadlasterühma kuulunud David Dunstan märkis, et inimese keha on loodud liikuma, mitte tunde paigal istuma ning eluaastaid võib kaotsi minna ka nendel, kes istuvad iga päev pikki tunde kontoritoolis.

«Paljude jaoks tähendab igapäevaelu ühelt toolilt teisele istumist – autoistmelt kontoritoolile ja sealt teleri ette,» tõi ta välja muret tekitava trendi.

Selline elustiil lühendab Dunstani sõnul ka nende elu, kes ei ole otseselt ülekaaluga kimpus.

«Isegi kui inimese kehakaal on normis, siis mõjuvad pikad istumisperioodid halvasti tema veresuhkrutasemele ja vererasvadele,» ütles ta.

Teadlane soovitas lisaks regulaarsele trenniskäimisele vältida pikka aega paigal istumist ning tihemini toolilt tõusta ja liikuda. «Liiga palju istumist kahjustab tervist,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles