Katsed hiirtega näitasid, miks antidepressandid alati ei tööta

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Umbes pooltel inimestel, kes antidepressante võtavad, pole neist kasu - New Yorgis läbi viidud katsed hiirtega näitasid, millest see tuleneda võib.



Nimelt ei pruugi antidepressandid mõjuda neile, kel on ajus liiga palju ühte tüüpi serotoniiniretseptoreid, kirjutab Reuters.

Enamik antidepressante - kaasa arvatud levinud Prozac ja Zoloft - toimivad suurendades  ajukemikaali serotoniini hulka. New Yorgi Columbia ülikooli meditsiinikeskuse teadlased võtsid vaatluse alla geneetiliselt muudetud hiired, kel oli serotoniini tootvate neuronite lähtekohas tavalisest vähem serotoniiniretseptoreid.

Kui teadlastel olid olemas erinevad hiired, kellel oli aju eri osades erinev hulk serotoniiniretseptoreid, viisid nad läbi käitumistesti, mis hindab loomade julgust eredalt valgustatud tingimustes toidu saamisel.

Antidepressante saanud hiired muutuvad tavaliselt kartmatumaks, kuid seda ei täheldatud nende hiirte puhul, kel oli rohkem serotoniiniretseptoreid. «Kõige dramaatilisemaks avastuseks on see, et hiired, kellel on kõrge retseptorite tase neis serotoniinineuronites, ei reageeri fluoksetiinile või Prozacile,» ütles Rene Hen Columbia ülikoolist.

Kui teadlased vähendasid nende retseptorite hulka, hakkas antidepressant mõjuma.

Hen ütles, et avastusest võib olla arstidel kasu hindamaks, kas patsiendile hakkab antidepressant üldse mõjuma. Samuti võib see aidata ravimitootjaid, kes saavad hakata otsima ravimeid, mis töötaks ka nende inimeste puhul, keda tavalised antidepressandid ei aita.

USAs võtab antidepressante vähemalt 27 miljonit inimest. Võrreldes 1990ndate aastate keskpaigaga on see pea kaks korda suurem arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles