Kuidas targalt kulutada?

, rahaasjade teabekeskus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Aasta algus on sobiv aeg vaadata üle oma pere rahaasjad ja eelarve - igakuised sissetulekud, väljaminekud ning suuremad eesmärgid, kirjutab Swedbanki rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu.


Kasulik on tähtsamad väljaminekud piisavalt pikalt ette planeerida, et vältida olukorda, kus ühel päeval peab tõdema, et vajalikku raha ei ole võimalik välja käia. Mida selgem on pilt, kuhu ja miks raha igapäevaselt kulub, seda lihtsam on kulutusi ilma rahahäda tekkimise ohuta nii lühi- kui pikaajaliselt planeerida.

Mõistliku majandaja moto on kulutada vähem kui teenitakse. Oluliseks märksõnaks on säästmine. Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri uuringu kohaselt pidas kolmandik inimestest eelmisel aastal säästmist raskete aegade kiuste tõenäoliseks.

Säästjate osakaal peaks aga olema veelgi suurem, sest tihtipeale ei ole säästude puudumise põhjus vähestes sissetulekutes, vaid mõtteviisis ja harjumustes, kuidas oma raha kasutame.

Alljärgnevalt leiad mõtteid ja nõuandeid, kuidas hoolimata majanduslangusest ja külma aja kopsakatest küttearvetest õhenenud rahakotis kord luua ja lisakroone leida.

Suured väikesed kulud
Kas sul on väljaminekuid, mille kohta puudub ülevaade? Pisikuludes selguse saamiseks on soovitav kriitiliselt hinnata ka väikseid kulusid, nagu näiteks pakk suitsu või kaasavõetud kohvitops, mis võivad moodustada kokku märkimisväärse summa. Näiteks viis 25-kroonist kohvi nädalas tähendab aasta peale kokku 6500 krooni.

Loo endale rahavaru
Pere-eelarve suuremad kulugrupid on toit, eluase, transport ja vaba aeg. Planeerides ja analüüsides neid kulusid ning seades ranged nädalased limiidid, võite leida võimalusi kokkuhoiuks. Säästetav summa ei pruugigi olla teab kui suur - piisab näiteks mõnesajast kroonist kuus, et koguda aastas kokku ligi 4000 krooni. Tekkiv rahavaru annab sulle võimaluse saada hakkama ootamatute väljaminekutega või aitab teha suuremaid oste.

Tarbi arukalt
Vaata üle kehtivad teenuste lepingud - trennipaketi, kindlustuse või sideteenuse vahetus võib kaasa tuua paremad tingimused ja soodsama kuutasu. Püüa külastada toidupoode kord nädalas alati koos ostunimekirjaga, et hoiduda emotsionaalsetest ostudest. Kindlasti tasub püstitatud säästmise eesmärke jagada pere ja sõpradega, sest koos on kergem ja ühtlasi ka lõbusam edusamme tähistada.

Leia motiveeriv eesmärk
Inimene lähtub otsustamisel emotsioonidest ja ihkab alati paremat. Väljavaade koguda enesepiitsutamisega pisut raha ei motiveeri eriti harjumusi muutma. Püsiva tulemuse saavutamiseks tuleks eesmärgid läbi mõelda ja kirja panna, mida ja millal soovid saavutada. Säästmise kasu ei ole vaid hoiuselt teenitav tulu, vaid kindlustunne, et ootamatused ei saa sind jalust lüüa ja liigud endale oluliste eesmärkide saavutamise poole.

Suuremad väljaminekud
Eelarvet tehes ja tulusid-kulusid hinnates mõtle ka kogu aasta suuremate väljaminekute peale. Need sündmused võivad olla näiteks puhkusereis ja perepühad, lapse koolilõpetamine või autole uute rehvide soetamine. Liites need summad kokku ning jagades tulemuse järelejäänud kuudega, saad teada, kui palju peaks igakuiselt kõrvale panema.

Jälgi ja muuda
Loo endale sobiv süsteem, kuidas kulusid ja tulusid mugavalt jälgida - kas säilitad ostutšekid, vaatad kulusid pangakonto ülevaatest, sead sisse käepärase arveraamatu või pead eelarvet arvutis vms. Võrdle regulaarselt (vähemalt 1-2 korda kuus) tegelikke tulusid ja kulusid eelarves olevatega ning tee vajadusel parandusi.

Väldi uusi kohustusi
Väldi rahanappuse korral uute laenukohustuste võtmist. Loomulikult on võimalik suurendada olemasolevaid limiite ja lepinguid, kuid uute lepingutega kaasnevad teenustasud ja kasvavad intressikulud.

Süsteem arvetes
Pane kirja tasumist ootavad arved - summa, tähtaeg ja viivis. See ülevaade aitab mõista, milliste arvete tasumisega on kõige kiirem. Kui arved kuhjuvad, võta õigeaegselt ühendust arve esitajaga, et saada ajapikendust või leppida kokku uues maksegraafikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles