Vähiuuringute fond soovitab juua lahjemat veini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol võib sündiva poja viljakust kahjustada.
Alkohol võib sündiva poja viljakust kahjustada. Foto: SCANPIX

Maailma Vähiuuringute Fondi andmetel aitab igapäevase klaasi veini vahetamine veidi lahjema alternatiivi vastu vähendada soolevähki haigestumise riski.


Uuringud näitavad, et 14-protsendilise kangusega veini vahetamisest 10-protsendilise vastu võib olla kasu ning seetõttu võiks Maailma Vähiuuringute Fondi hinnangul poodides rohkem müügil olla madalama alkoholisisaldusega veine ja õllesid, kirjutab

BBC

.

Arvutused põhinevad 2007. aasta uuringul, mis vaatles alkoholitarbimise ja vähi seoseid. Seda uuringut aluseks võttes arvutasid teadlased nüüd välja, et teoreetiliselt ohustab igapäevaselt ühe suure 250-milliliitrise klaasi veini tarbivat inimest 10-protsendilise variandi puhul 7 protsenti väiksem soolevähi risk kui 14-protsendilise variandi puhul.

Samas on see siiski tagasihoidlik riski vähenemine ning samuti pole teada, kui pikalt peaks lahjemat veini tarbima, et risk võrreldes kangema veini joomisega väheneks.

Siiski teatas vähiuuringute fond, et iga 100 inimese kohta, kes joodava veini kangust vähendavad, saab vältida ühte soolevähi juhtu.

Kuna põhjalikumaid uuringuid on seni läbi viidud vaid soolevähi kohta, teatas ühing, et pole põhjust uskuda, et sarnaselt väheneb ka risk haigestuda teistesse vähitüüpidesse.

Ühingu teadusprogrammi juht dr. Rachel Thompson märkis, et vähiennetuse seisukohast on parim üldse mitte juua. «Kuid me peame olema realistid ja fakt on see, et paljud inimesed Suurbritannias naudivad alkoholi tarbimist ja näevad seda osana oma seltsielust,» lisas ta.

Üleminek lahjemale veinile võib tema sõnul tunduda küll väga väikese muutusena, kuid sellel muutusel võib siiski olla reaalne mõju vähiriskile. «Kui igaüks, kes joob 14-protsendilist veini, läheks homme üle madalama alkoholisisaldusega veinile, on tõenäoline, et sellega saaks Suurbritannias igal aastal ära hoida sadu vähijuhte.»

Gavin Partington Briti veini ja piiritusjookide kaubandusorganisatsioonist selgitas, et Suurbritannias müüdava veini kanguse tõus on seotud Argentiina, Tšiili ja Austraalia veinide populaarsuse kasvuga - neis riikides toodetakse aga kliimast tulenevalt suurema alkoholisisaldusega veini.

Samas on tema sõnul viimasel ajal täheldatud kergemate veinide, nagu näiteks Pinot Grigio, populaarsuse kasvu. «See tähendab, et suure tõenäosusega tuleb supermarketitesse üha rohkem väiksema alkoholisisaldusega veine, kuna nõudlus hakkab muutuma,» selgitas ta.

***

Kui palju tohib alkoholi tarvitada, ilma et see märkimisväärselt tervist kahjustaks?

Mehed ei tohiks juua rohkem kui 4 alkoholiühikut päevas ja naised 2 ühikut. Igasse nädalasse peaks jääma vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva. Päevaseid koguseid ei saa «tallele panna", et need siis suurema peo käigus korraga ära juua.

Alkoholiühikute hulga arvutamiseks konkreetses joogis tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ning tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaaluga 0,789 (ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes):

Kogus (liitrit) x kangus (%) x 0,789 = alkoholiühikute hulk

See tähendab, et näiteks 0,5 liitrit siidrit kangusega 4,5% on teisisõnu 1,8 ühikut alkoholi, 0,75 l pudel veini kangusega 14% aga 8,3 ühikut. See valem annab küll ettekujutuse joodud alkoholi ühikute hulgast, aga mitte alkoholi verre imendumise kiirusest. Seepärast pole selle valemi abil võimalik oma joobeastet kindlaks teha, näiteks enne autorooli istumist.

Allikas: Tervise Arengu Instituut - alkoinfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles