Üledoosi võib saada ka seaduslikust opioidist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Värske uurimus näitab, et isegi neid inimesi, kes võtavad opiodseid valuvaigisteid meditsiinilisel näidustusel, võib ohustada üledoseerimine.


Ajakirjas the Annals of Internal Medicine avaldatud uurimuse raames jälgisid teadlased ligi 10 000 täiskasvanut, kellele oli eelneva 90 päeva jooksul välja kirjutatud opioide (morfiini, oksükodooni) kroonilise valu, näiteks seljavalu leevendamiseks, kirjutab

Reuters

.

Neist vaatlusalustest sai 51 inimest vähemalt ühe korra üledoosi ning kuus inimest suri üledoosi tagajärjel.

Samuti leidsid teadlased, et mida suurem on valuvaigisti annus, seda suurema tõenäosusega saab patsient üledoosi. Nende seast, kes said alla 20 milligrammi morfiini päevas, sai iga 500 inimese kohta keskmiselt üks aastas üledoosi. Võrdluseks sai alates 100 milligrammist päevas tarbinud inimeste seast üledoosi umbes üks 60 inimese kohta.

Uurimust juhtinud Michael Von Korff ütles, et opioididega kaasnevad paratamatult riskid ning nende väljakirjutamine pikemaks ajaks on asi, mida tuleb teha äärmiselt ettevaatlikult.

Reeglina saavad opioidide üledoosi narkomaanid ja mitte need, kes kasutavad neid aineid legaalsete valuvaigistitena. Siiani polnud viimase rühma riskid päris selged. Kõnealusest uurimusest ilmnes, et üledoosid olid eriti sagedased varem depressiooni või mõne aine sõltuvuse all kannatanud inimeste seas.

Toronto Mount Sinai haigla anestesioloog ja sõltuvusekspert dr. Douglas Gourlay märkis, et uurimistulemused ei tohiks arste liigselt hirmutada. Opioide kasutatakse tema sõnul peamiselt nende patsientide puhul, kes pole teistest valuvaigistitest, näiteks ibuprofeenist ja aspiriinist abi saanud.

Küll aga peaksid arstid dr. Gourlay sõnul enne opioidide väljakirjutamist hindama patsiendi sõltuvuspotentsiaali.

Patsientidel, kes võtavad opioide pikema aja jooksul, soovitab uurimuse juhtivautor Von Korff järgida täpselt arsti ettekirjutusi ning mitte võtta valuvaigistit määratust suuremas koguses. «Ja kui teil on probleeme - jääte magama, tunnete end liigselt maharahustatuna - peaksite rääkima sellest oma arstile,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles