Majandamise ABC nutikale noorele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduslangus sunnib rahale mõtlema ka noori.
Majanduslangus sunnib rahale mõtlema ka noori. Foto: Caro / Scanpix

Majanduslangus puudutab tugevalt kõiki, sealhulgas ka noori, kuid ka siis, kui raha lahedaks äraelamiseks ja kõikide unistuste teostamiseks napib, on noortel võimalik nutikalt majandades uusi võimalusi leida, kirjutab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.

Elukoht

Elukoha valikut tehes tuleb silmas pidada oma rahalisi võimalusi. Üheks võimaluseks on elada vanematekodus, samuti on võimalus üürida korter kas mitme peale või omaette. Üürimise plusse on mitu – alguses läheb vaja suhteliselt väikest algkapitali, vastutus haldamise ja hooldamise eest on omanikul.

Üürimise üheks olulisemaks miinuseks on ebakindlus lepingu pikendamise osas.

Päris oma kodu soetamine võib paljudele noortele üle jõu käia, sest lisaks igakuisele laenumaksele peab jääma raha ka söögile, riietele, kommunaalmaksetele.

Igapäevased kulud

Olenemata sellest, kas elad vanematekodus või vanematest eraldi, on üsna lihtsate moodustega võimalik vähendada nii elektri- kui veearvet. Elektri osas on esimene kokkuhoiutõde väga lihtne – tee suuremat elektrikasutust nõudvaid kodutöid nädalavahetustel või öösiti, kui kehtib soodsam elektrihind.

Veekulu aitab kokku hoida see, kui duši all peapesu ajaks vesi kinni keerata. Samuti säästab vett nõudepesumasina soetamine või nõude pesemine mitte voolava vee all, vaid seisvas vees. Vee kokkuhoidja peaks kindlasti eelistama dušši vannile.

Söögile kuluvat raha saab vähendada väljas söömiste arvelt. Proovi rohkem kodus süüa teha. Võimalusel võta lõunaeine tööle või kooli karbiga kaasa. Toidukraami tasub koju osta terveks nädalaks, tehes nädala sisseostud supermarketis või odavamas suurpoes. Pikk kviitung ja raske kott võib esialgu küll ära kohutada, kuid hinnad on suurkauplustes soodsamad.

Toidupoodi minnes koosta menüü terveks nädalaks ja tee nimekiri vajaminevatest toiduainetest. Pea nimekirjast kinni ja ära tee emotsioonidel põhinevaid juhuoste. Kindlasti ei maksa toidupoodi minna tühja kõhuga – selliselt tekib oht planeeritud kuludeplaanist üle minna.

Samuti tasub üle vaadata oma kehtivad teenuslepingud ja otsida neile soodsamaid või hoopis tasuta alternatiive.

Õppimine

Selge on see, et unelmate töökoha saamiseks on vaja ka vastavat haridust. Kust aga leida raha õppimiseks ja elamiseks?

Üliõpilane saab taotleda põhitoetust ning täiendavat toetust, samuti stipendiumi või toetuse näol abi vastavatest fondidest. Riikliku õppelaenu eeliseks on see, et seda pole vaja hakata kohe tagasi maksma.

Tasub meeles pidada, et pole hea mõte koormata end õpingute perioodil suuremate võlgadega, kui hädapärast vaja. Mõtle sellele, et laen tuleb maksta tagasi tulevasest palgast ja õpingute ajal võetud laenusumma vähendab tulevikus võimalusi kasutada laenu näiteks oma kodu ostmiseks.

Elu piiri taga

Kui sul ei ole veel loodud pere ja puuduvad kohustused, võiksid proovida iseseisvat elu piiri taga. Sõltumata sellest, kas soovid ennast lihtsalt proovile panna või kavandad pikemat karjääri, tuleb arvestada kõikide asjaoludega, mis puudutavad sihikule võetud välisriigi palkasid, makse, pensioniarvestust, kindlustust,  töötamise kohta käivaid seadusi ja eeskirju.

Uuri juba enne sõidupileti ostmist välja, kas vajad töötamiseks tööluba, elamisluba või viisat. Samuti tasub üle vaadata oma kindlustus ja tutvuda vastava maa hinnatasemega. Hea, kui sul on võimalik ühendust võtta inimestega, kellel on selles piirkonnas töötamise kogemus ja kelle nõu ka sulle seega ära kulub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles