Konkursikodud üllatasid eriilmelisusega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauni tekstiili preemia saanud kodu.
Kauni tekstiili preemia saanud kodu. Foto: Priit Grepp

Möödunud reedel võitjate premeerimisega lõppenud konkursi Kaunis Kodu žürii esinaise, sisearhitekt Kaisa Raidmetsa jaoks oli tänavu üllatuseks, et ei olnud kahte sarnast kodu, mida võinuks omavahel võrrelda.


Sisearhitekt tõdes, et konkursil osalenud kodud olid stiililt ning omanike tausta poolest väga erinevad - alates 14-ruutmeetrisest tudengikorterist Tartus, mis pälvis teise koha, kuni võidukoduni, mis oli maakodulik. Teise koha pälvis aga hoopis väga modernistlik elamu.

«Tegelikult see kontrast, mis esikolmikus oli, see iseloomustas kogu konkurssi,» märkis Raidmets, kelle sõnul polnud mullu nii suuri erinevusi näha. Toona polnud osalejate seas tema mäletamist mööda pisikesi tudengikortereid või paneelmaja tüüpkortereid - pigem olid ülekaalus esinduslikumad elamised, mille sisustamisele oli kulutatud palju raha.

Vana ja väärikas taas ausse

Kaisa Raidmetsa sõnul oli seekord eriti tuntav rõõm isetegemisest ning tihti olid just kokkuhoidlikkusest saanud alguse kõige põnevamad ideed.

Kahes kodus oli näiteks ämrbitest tehtud valgusteid - peremehed olid ise sellise idee peale tulnud ning tavalistest ämbritest valgustid meisterdanud.

Väga palju oli vanadest kodudest kaasa võetud vanu mööbliesemeid, millele oli uuesti elu sisse puhutud. Samuti oli mõnes kodus täiesti juhuslikke leide - näiteks oli ehitusobjektilt ära veetud tünnist saanud diivanilaud. Samas kodus olid ka kõik valgustid vanakraamist ise tehtud.

Kaisa Raidmets märkis, et finaalikodude seas praktiliselt polnudki selliseid, kus oleks korter tühjaks tehtud ja kõik uute materjalidega viimistletud. Vana ja väärikas tõuseb tema sõnul aasta-aastalt üha rohkem ausse, paljudes kodudes on näiteks aukohal ka vanavanemate maalid.

Mitmes kodus jäi Raidmetsa sõnul silma isetehtud köögimööbel - näiteks olid puidust või muust materjalist kombineeritud karkass ja uste asemel ette tõmmatud tekstiil. «Jättis hulga põnevama mulje, kui oleks ilus korrektne köök, nagu ta enamasti on,» tõdes sisearhitekt.

Võidukodus meeldis talle aga väga diivanilahendus. «Perenaine ütles, et diivani ostuks lõpuks enam raha ei jätkunud ja siis tekkisid sellised mõnusad lamatsid,» rääkis Raidmets. Nende lamatsite katted kudus telgedel võidukodu omaniku Siiri Heinmaa sõbranna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles