Kui palju und vajab inimene?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanud inimene vajab päevas umbes 7-8 tundi und.
Täiskasvanud inimene vajab päevas umbes 7-8 tundi und. Foto: Caro / Scanpix

Teadlased ei oska täpselt öelda, kui palju inimene magama peab, ent siiski on välja kujunenud teatud juhised, millele saab üldisemas plaanis toetuda. Tugev unepuudus ehk vähem kui 6-7 tundi und päevas võib suurendada erinevaid terviseriske nagu kõrge vererõhk, ülekaalulisus, diabeet ja vähk.


Mõne uuringu tulemused näitavad, et vanemad inimesed vajavad vähem und. Näiteks 2008. aastal tehti uuring, kus inimestel paluti mitu päeva järjest 16 tundi päevas pimedas toas voodis lebada, kirjutab Livescience.

Nooremad suutsid päevas keskmiselt üheksa tundi magada ning vanemad 7,5 tundi. Ning täna ajakirjas Sleep avaldatud uuring kinnitas samuti, et vanemad inimesed vajavad vähem und.

Järgnevalt toome ära Ameerika Mayo Kliiniku üldise unejuhise, kui palju inimene magama peaks:

koolieelikud: 11 tundi
kooliealised lapsed: 10 tundi
teismelised: 9 tundi
täiskasvanud: 7-8 tundi
vanurid: 7-8 tundi.

Kui sul on probleeme magamajäämisega, on une tekitamiseks samuti mõningad juhised: tee trenni, väldi kofeiini ja alkoholi, koosta endale kindel magamamineku graafik, maga regulaarselt samas kohas ning püüa sellest ka kinni pidada.

Eksperdid üldiselt nõustuvad väidetega, et kvaliteetuni on oluline, uinakud on head (kuigi need võivad öist unerütmi veidi häirida) ning et mõned inimesed lihtsalt vajavad vähem und.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles