Nõuandeid pere-eelarve koostajale

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere-eelarve aitab ka kitsastes oludes raha kõrvale panna.
Pere-eelarve aitab ka kitsastes oludes raha kõrvale panna. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Pere-eelarve annab hea ülevaate sissetulekutest, väljaminekutest ja võimalustest. Järgnevalt mõned nõuanded, mida oleks eelarve koostamisel tark silmas pidada.

  • Tulude ja kulude planeerimine on emotsionaalne valdkond. Vältimaks pettumust ja motivatsiooni langust, tuleb seada eesmärgid, mis näitavad teed soovitud suunas. Head eesmärgid on selgelt sõnastatud, mõõdetavad ja tähtajalised ning vastavad küsimustele: mida soovite saavutada, millal see peaks juhtuma, millised on vajalikud kulutused ja võimalused raha kogumiseks?
  • Analüüsige, milline on tulude ja kulude vahe. Kui kulud ületavad tulusid, tuleb leida võimalusi kulude vähendamiseks või tulude suurendamiseks. Määrake igale kulukategooriale soovitud kulutuste tase. Vähemalt 1-2 korda kuus on soovitav võrrelda tegelikke tuluside ja kulusid eelarvega ning teha vajadusel parandusi.
  • Eelarvet tehes tasub kirja panna ka aasta suuremad väljaminekud (nt lapse koolilõpetamine, auto remont, puhkusereis, kindlustusmakse jne). Jagades summad sündmuse toimumiseni järelejäänud kuude arvuga, saate teada, kui palju tuleb igakuiselt raha kõrvale panna.
  • Igakuiselt on soovitav säästa 10 protsenti sissetulekutest. Pere turvavaru peaks olema 3-6 kuu sissetulekute ulatuses, mis aitab üle elada perioodi, kui sissetulekud on väiksemad või puuduvad. Täiendavat lisakaitset halvimate sündmuste vastu pakub elu- ja tervisekindlustus.
  • Piiratud rahaliste võimaluste korral varuraha kogumisega algust tehes ei pea kokkuhoitav summa olema väga suur. Näiteks säästes 200 krooni kuus koguneb aasta jooksul 2400 krooni.
  • Kaasake eelarve tegemisse ja planeerimisse ka teised pereliikmed. Nii on lihtsam selgitada tehtavaid kulutusi või piiranguid ning õpetada lastele, kuidas rahaga mõistlikult ümber käia. Ärge unustage edusammude ühist tähistamist ja  tunnustuse jagamist.
  • Eelarvet võib pidada arvutis tabelis või mõnes tasuta programmis, kuid mugav on seda teha ka käepärases märkmikus või kaustikus. Vormist olulisem on distsipliin ja järjepidevus, sest ainult nii on arvepidamisest kasu.

Allikas: Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles