Vähk põhjustab maailmas iga kaheksanda surma

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pooled lugejad pole kunagi suitsetanud.
Pooled lugejad pole kunagi suitsetanud. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on vähk üle maailma iga kaheksanda surmajuhtumi põhjustajaks - seda on rohkem, kui aids, tuberkuloos ja malaaria kokku.


WHO hoiatas, et kui midagi tõsist ette ei võeta, kasvab vähki surnud inimeste arv praeguselt 7,6 miljonilt aastas 2030. aastaks 17 miljonini, vahendab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

Physorgi.

Tänase maailma vähipäeva puhul avaldasid rahvusvahelise vähivastase liidu ametnikud aruande, kus toodi välja sammud, mida riikide valitsused ja inimesed ise saaksid teha selle haiguse vältimiseks.

Aruandes kirjutavad teadlased, et umbes 21 protsenti kõigist vähijuhtudest on viiruste põhjustatud - näiteks põhjustab inimese papilloomiviirus emakakaelavähki, hepatiidinakkus aga mao- ja maksavähki.

Kuigi vaktsiinid nende vähitüüpide ennetamiseks on lääneriikides laialt levinud, ei ole neid arengumaades peaaegu üldse võimalik kätte saada. Peaaegu 80 protsenti emakakaelavähi poolt põhjustatud surmajuhtumitest pärinevad agentuuri andmetel vaestest riikidest.

«Poliitikutel üle maailma on võimalus ja kohustus need vaktsiinid kasutusele võtta, et päästa inimeste elusid. Samal ajal tuleb teavitada ja harida ühiskonda tervislike eluviiside teemal ja õpetada inimesi ise enda vähki haigestumise riski vähendama,» rääkis rahvusvahelise vähivastase liidu tegevjuht Cary Adams.

Lääneriikide elanikel õnnestuks ekspertide sõnul paljusid enamlevinud vähitüüpe - kopsuvähki, rinnavähki ja käärsoolevähki - vältida eluviiside muutmisega.

Umbes 40 protsenti vähki haigestumistest oleksid ennetatavad, kui inimesed lõpetaksid suitsetamise ja ülesöömise, piiraksid alkoholitarbimist, viibiksid vähem päikese käes, teeksid regulaarselt trenni ja laseksid ennast vaktsineerida, teatasid eksperdid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles