Uuring: sünnikuupäev mõjutab sportlasekarjääri

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti (sinises) ja Gruusia noortekoondiste jalgpallimatš Rakvere staadionil.
Eesti (sinises) ja Gruusia noortekoondiste jalgpallimatš Rakvere staadionil. Foto: Arvet Mägi
Austraalia teadlane leidis, et ebaproportsionaalselt suur hulk profijalgpalluritest on sündinud aasta esimeses pooles.
Queenslandi ülikooli vanemuurija Adrian Barnett jõudis sellele järeldusele Austraalia jalgpalliliiga mängijate andmeid analüüsides, vahendab Healthday.

Austraalias algab uus kooliaasta jaanuaris ning Barnetti sõnul on jalgpalliga tegelema hakkamisel eelis neil lastel, kes on pikemad. Tavaliselt on seda just teistest veidi vanemad ehk aasta esimeses pooles sündinud lapsed.

«Pikematel lastel on (Austraalia reeglite järgi mängitavas – toim.) jalgpallis selge eelis,» ütles Barnett. «Kui oled sündinud jaanuaris, on sul oma aasta lõpus sündinud klassikaaslastega võrreldes peaaegu 12 kuu pikkune kasvuedumaa.»

«Seega võib sellel, kas oled sündinud 1. jaanuaril või 31. detsembril, su elule tohutu mõju olla,» lisas uurija.

Nimelt avastas ta, et Austraalia jalgpalliliiga mängijate seas oli jaanuaris sündinuid ootuspärasest 33 protsenti rohkem ja detsembris sündinuid 25 protsenti vähem.

Ka varasemad uuringud on näidatud, et lastel, kes on sündinud kooliaasta kooliaasta alguse paiku, on suurem tõenäosus saada professionaalseks jalgpalluriks, korvpalluriks, võrkpalluriks või jäähokimängijaks.

«Inglismaal tehtud uuringud näitavad, et kooliaasta algul sündinutel läheb ka akadeemiliselt paremini ja nad on enesekindlamad,» ütles Barnett.

«Ja kuna füüsiline aktiivsus on nii oluline, võib see tähendada, et väiksemat kasvu lapsed heituvad ja tegelevad spordiga vähem,» arutles uurija. Tema sõnul võib lapsena sportimisest kõrvale jäämine aga täiskasvanueas terviseprobleeme põhjustada.

Uurija lisas, et füüsiliselt tugevamad lapsed võivad kõrvale tõrjuda ka spordis andekamad, kuid väikest kasvu klassikaaslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles