Tänasest saab tutvuda tuludeklaratsiooni andmetega

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti kodulehel on võimalik tutvuda eeltäidetud tuludeklaratsiooniga.
Maksu- ja tolliameti kodulehel on võimalik tutvuda eeltäidetud tuludeklaratsiooniga. Foto: Liis Treimann

Alates tänasest, 8. veebruarist on võimalik tutvuda maksu- ja tolliameti kodulehel 2009. aasta eeltäidetud tuludeklaratsiooniga.


Lehelt on võimalik vaadata ja kontrollida maksuametisse laekunud andmeid: e-maksuametis on võimalik tutvuda väljamaksete tegijate (tööandjate jt) ning kulu saajate (koolitusasutused, krediidiasutused, ametiühingud jne) poolt esitatud andmetega, mis maksu- ja tolliamet on kandnud juba eeltäidetud deklaratsioonile.

Selleks, et tulude deklareerimine kulgeks lihtsalt ja kiirelt, soovitab maksu- ja tolliamet esitatud andmeid eelnevalt kontrollida. Juhul, kui e-maksuameti infolehel andmed puuduvad või erinevad kliendile teadaolevatest, tuleks pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole palvega puudu olevad andmed maksuhaldurile elektrooniliselt esitada või esitatud andmed parandada.

Kui andmete elektrooniline esitamine või parandamine tööandjate, koolitusasutuste ja teiste asutuste poolt võimalik pole, tuleb andmed tuludeklaratsioonil ise parandada. Sellisel juhul palub amet kulu tegemist tõendavate dokumentide esitamist paberil ning enammakstud tulumaksu ei saa tagasi viie tööpäeva jooksul.

Info enda poolt pangale tasutud eluasemelaenu ja -liisingu intresside kohta saavad kliendid läbi internetipanga otse maksuametisse eeltäidetud tuludeklaratsiooni suunata. Eelnevalt tuleb aga üle kontrollida, kas antud intressid kuuluvad tulust mahaarvamisele.

2009. aastal võtud eluasemelaenude puhul kontrollib maksuhaldur laenuintresside õiget deklareerimist ning laenu sihtotstarbelist kasutamist, et tagada õige deklareerimine kohe esimesel aastal.

Sellega seoses eelmisel aastal eluasemelaenu võtnud isikud viie tööpäevaga enammakstud tulumaksu tagasi ei saa. Maksu- ja tolliamet palub klientidel pärast tuludeklaratsiooni esitamist jälgida informatsiooni e-maksuametis tulude deklareerimise infoleheküljel.

Internetipangas olevat intressiinfot saab kasutada juhul, kui tuludeklaratsioon esitatakse elektrooniliselt. Kui klient soovib esitada deklaratsiooni paberil, on intressimaksete tõendamiseks vaja paberteatist, mille saab pangakontorist.

Klientidele, kes internetipanka ei kasuta, saatis näiteks Swedpank tasutud intresside info veebruari alguseks posti teel.

Elektroonilisi tuludeklaratsioone saab maksu- ja tolliametile esitada alates 15. veebruarist.

Seoses eeldatava väga suure deklareerijate hulgaga esimestel päevadel võib e-maksuamet olla neil päevil ülekoormatud.

Tulude deklareerimist puudutavat informatsiooni saab ka maksu- ja tolliameti infotelefonil 1811 või selle veebilehelt. Samuti on seal foorum, kus küsimustele vastavad maksuspetsialistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles