Teadlane: arvuti on lapsele pigem kahjulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TopFoto/SCANPIX

Saksa psühhiaater väidab, et arvutid teevad väikestele lastele rohkem kahju kui kasu.


Ulmi aju-uurija ja psühhiaatriaprofessor Manfred Spitzer ei soovita lastel liiga varakult arvutitarkusi uurima hakata, vahendab Ärzte Zeitung. Tema sõnul ei vaja kaheteistaastane laps selles valdkonnas veel mingit erilist kompetentsi.



Spitzer teab samas, et on palju neid inimesi, kes usuvad, et lapsed peaksid juba lasteaias arvutiga tutvust tegema. Paraku ei ole tema sõnul olemas ühtegi teaduslikku uuringut, mis võiksid kinnitada arvuti kasulikku mõju laste vaimsele ja sotsiaalsele arengule.



Professori arvates võib lastel, kes liiga noorelt arvuti taha istuvad, välja kujuneda tähelepanuhäire, samuti võib neil olla raskusi lugemise ja kirjutamisega.

Lisaks ei asenda arvutihiirega klõpsutamine asjade kättevõtmist ja liigutamist. Spitzer tuletas meelde, et ka see on oluline osa õppimisest: «Ega asjata öelda, et asju on võimalik «haarata»».

Psühhiaater rõhutas ka, et 11- või 12-aastased ei oska veel kogu arvuti kaudu sissetulvavat informatsiooni õigesti hinnata.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles