Kuidas maksutagastusega mõistlikult ümber käia?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Veebruarikuu rahaasjade tippsündmuseks kujuneb enamikule meist eelmise aasta tulude deklareerimine. Paljudele tähendab see ootust saada lisaraha, teistele aga hoopis suuremat väljaminekut, sest aasta jooksul teenitud tuludelt tuleb tasuda tulumaks, kirjutab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.


Alates 8. veebruarist on e-maksuametis avatud võimalus kontrollida oma eeltäidetud deklaratsiooni. Laenuintresside andmeid on võimalik oma eeltäidetud tuludeklaratsioonile edastada läbi internetipankade.

Deklaratsiooni saab esitada alates 15. veebruarist. Kui puudub vajadus andmete parandamiseks või lisadokumentide esitamiseks, on lootus raha tagasimaksele 5 päeva jooksul pärast tuludeklaratsiooni esitamist, kuid alates 26. veebruarist.

Maksuametilt pangakontole laekunud raha teeb meele rõõmsaks, kuid kindlasti ei ole tark seda kergekäeliselt ära kulutada. Tegu on ju tegelikult igaühe enda teenitud rahaga, mis aasta jooksul ära makstud ja seeläbi riigi toel säästetud. Selle summa mõistlikuks kasutamiseks on mitmeid võimalusi.

Kõigepealt tuleb endalt küsida, kas raha on vaja lühema- või pikemaajaliste eesmärkide saavutamiseks. Tänastes oludes ei saa kindlasti tähelepanuta jätta ka küsimust, kas raha on vaja võlgade kustutamiseks või hoopis säästmise alustamiseks.

Järgnevalt mõned mõtted, millega võiks arvestada oma rahaasjade planeerimisel.

Reserv ootamatuteks väljaminekuteks. Mis juhtub siis, kui külmkapp ootamatult üles ütleb või auto remondiarve ületab poole sissetulekutest? Paljude jaoks on tulumaksutagastus reserv, mis aitab tunda end kindlamalt ootamatute kulude suhtes.

Kohustustest priiks. Tulumaksust võib olla abi laenukoormuse vähendamiseks. Alustada tasub toodetest, millel kõrgem intress ja lühem periood - näiteks krediitkaart, järelmaks või väikelaen. Vaadake, kui suured on erinevate laenutoodete laenujääk ja intressikulu. Lepingust selgub, millised on krediidi varasema tagasimaksmise tingimused ja kas sellega kaasnevad teenustasud.

Ülikooliraha lapsele. Üheks võimaluseks on alustada lapsele õpinguraha kogumisega. Kõrghariduse omandamine maksab hetkel Eestis umbes 100 000 krooni. Kui paigutate tulumaksutagastuse eraldi hoiusele ja jätkate ka edaspidi sobivate regulaarsete sissemaksetega, kasvab intresside lisandudes säästetud summa ja edaspidi ka makstav intress.

Lisaraha pensioniajaks. Kui tänavu saite tulumaksu tagasi üksnes kodulaenu intressidelt, siis tasub algust teha pensionivara kasvatamisega. Järgmisel aastal saate vabatahtlikku pensionisambasse investeeritud rahalt veel teinegi kord tulumaksutagastust.

Vaadates oma eelmise aasta tuludeklaratsiooni, on mõistlik teha kokkuvõtteid ka iseenda ja pere jaoks ning mõelda, milliseid muudatusi peaksite kavandama, et saaksite end tulevikus kindlamalt tunda.

Soovitatav on esitada endale järgnevad küsimused:

*Kas Teie eelarve oli möödunud aastal tasakaalus ja raha jätkus kõikide oluliste valdkondade jaoks?
*Millised olid ootamatud kulutused, millega te ei osanud arvestada?
*Kui palju säästsite erinevate eesmärkide jaoks ja teenisite tulu ning kui palju maksite tagasi laenusid?
*Millised on Teie pere olulisemad varalised riskid ning kas Teil on olemas kindlustuskaitse?

Pere rahaasju planeerides tasub ette mõelda mitte ainult järgmiseks 12 kuuks, vaid ka järgmisteks olulisteks eluetappideks: millised on suuremad soovid ja unistused ning kuidas neid finantseerida - kas säästa või kasutada laenu? Lisaks tasub mõelda ka tulude poolele - millised on lisavõimalused nende suurendamiseks?

Rahaasju tasub planeerida nii headel kui kehvematel aegadel. Ükski langus ei kesta igavesti ning valmis tuleb olla ka paremate aegade saabumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles