Emor sai odavaima ostukorvi Prismast, kalleima Selverist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Uuringufirma TNS Emor 10. veebruaril teostatud igapäevakaupade hinnaseire põhjal oli kõige odavam ostukorv jätkuvalt Prismas ning kõige kallim Selveris.


Prisma ostukorvi maksumus oli keskmisest kuus protsenti madalam, Selveri oma on aga keskmisest samavõrra kallim.

Kolme protsendi võrra keskmisest madalamaks osutus Säästumarketi ostukorv. Maxima oma tuli keskmise osukorvi hinnaga ning kahe protsendi võrra kõrgem keskmisest oli Rimi ostukorvi hind.

Paljude toidukaupade hinnad on üldiselt püsinud samal tasemel võrreldes eelmise aasta sügisega. Kallinenud on piima ja mõnede piimatoodete hinnad, mis septembrikuus toimunud piimasõja käigus kauplustes väga madalale lasti.

Võrreldes eelmise aasta veebruariga on aga enamik kaupu Tallinna viies suuremas jaeketis müügil soodsama hinnaga. Üleüldiselt on odavamaks läinud näiteks suhkur, banaan, kanafilee ja sai.

Hinnaerinevused poodides on kõige suuremad juustu, liha ja lihatoodete ning köögi- ja puuviljade puhul. Väga sarnane on poodide hinnatase piima ja saia-leiva tooterühmas.

Uuringusse kaasatud toodetest moodustatud ostukorvi maksumuse erinevused poodide lõikes on võrreldes eelmise aasta teise poolega väiksemad ning tase on sarnane eelmise aasta algusega.

Hinnad fikseeriti 10. veebruaril Silikaadi Säästumarketis, Sõpruse pst Maximas, Kristiine Prismas, Haabersti Rimis ja Tondi Selveris.

TNS Emor teeb igapäevakaupade hinnaseiret kord kuus Tallinna viie suurema jaeketi kauplustes. Igal uuringuperioodil valitakse välja jaekettide konkreetsed poed, kus ostetakse uuringus kaardistatavad tooted. Igas poes ostetakse samu tooteid. Hinnad fikseeritakse kassatšeki alusel.

Hinnaseire aluseks on pere ühe kuu ostukorv, mis hõlmab pere-eelarves olulisema kaaluga tooterühmi. Ostukorvi arvutamisel tuginetakse statistikaameti pere-eelarve uuringu andmetele tooterühmade tarbitavate koguste kohta ning TNS Emori hinnaseire andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles