Uuring: uinak tõstab aju õpivõimet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida see nüüd tähendas?
Mida see nüüd tähendas? Foto: Caro / Scanpix
USA uurijad leidsid, et keset päeva tehtud uinak tõstab väsimuse peletamise kõrval ka aju õppimisvõimet.

Vabatahtlikud, kes magasid päeva jooksul poolteist tundi, saavutasid kognitiivsete võimete testides paremaid tulemusi kui need, kes lõunauinakut ei teinud, kirjutab BBC News.

California ülikooli teadlased oletavad, et uni aitab ajul lühiajalisi mälestusi töödelda ja uuele infole ruumi teha.

Sellele järeldusele jõuti 39 täiskasvanut uurides. Hommikul anti osalejatele raske õppimisülesanne, milles nad saavutasid enam-vähem võrdseid tulemusi. Pärast seda, kui osad uuritavad olid lõunauinaku teinud, tekkis tulemustesse aga erinevus – vahepeal puhata saanud osalejatel läks ülesande sooritamine edukamalt.

Aju elektrilise aktiivsuse mõõtmised lubavad oletada, et mälestuste töötlemine toimub sügava une ja unenägude une vahelises unefaasis, kus faktidel põhinevad mälestused liigutatakse hipokampuse nimelisest ajupiirkonnast (ehk «ajutisest laost») prefrontaalsesse korteksisse.

«Su hipokampuses asuv e-postkast oleks justkui täis ja seni kuni sa magad ning sorteerid välja faktidel põhinevad e-mailid, ei saa sa uusi kirju vastu võtta,» selgitas uuringut juhtinud Matthew Walker.

Suurbritannia uneuurija Derk-Jan Dijk jäi tulemusi kommenteerides skeptiliseks, öeldes, et võib-olla olid paremad testitulemused tingitud lihtsalt sellest, et vahepeal magada saanud osalejad olid teistest vähem unised.

Tema sõnul pole mingit tõestust väitele, nagu oleks lõunauinaku tegemine kasulikum kui ööpäevas vaid ühe pika unetsükli läbimine.

Ta lisas, et laboritingimustes saadud tulemused ei pruugi argielus kehtida.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles