Viis asja, mis teevad elu õnnelikuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoogide kinnitusel saavad inimesed ise õnnetunnet tekitada, muutes mõtlemist
Psühholoogide kinnitusel saavad inimesed ise õnnetunnet tekitada, muutes mõtlemist Foto: SCANPIX

Teadlased on pikka aega arutanud selle üle, kas õnnetunne on geenide, tervisliku seisundi ja teiste faktorite määrata ning meie kontrolli alt väljas.

Kuid psühholoogide arvates saavad inimesed ise õnnetunnet tekitada, mõjutades mõtlemist, kirjutab Sciencedaily.com.

California ülikooli psühholoogi Sonja Lyubomirsky sõnul on miljoni dollari küsimuseks, kuidas vähendada negatiivset mõtlemist ning saada õnnelikuks.

«Hoolimata sellest, osalisest on õnnetunne ja optimistlik suhtumine geenide poolt määratud ja eluolukorrad võivad õnnetunnet mõjutada, on ikkagi suur osa inimese enda teha,» lausus psühholoog.

Lyubomirsky tõi esile  viis positiivsust ja õnnetunnet mõjutavat asja.

Ole tänulik – uuringus osalenud inimestel paluti kirjutada tänukiri neid aidanud inimestele. Uuring näitas, et kaaslasi tänanute õnnetunne kasvas. Ning mis veel huvitavam – seda kirja ei pidanud isegi adressaadile saatma. Inimesed, kes need kirjad kirjutasid, leidsid, et ainuüksi tänusõnade paberile panemine mõjus.

Ole optimistlik – järgmine on optimistlik ja positiivne mõtlemine. Katsealustel paluti kujutada oma tulevikku, kus kõik on hästi. Näiteks elamine koos toetava ja armastava partneriga ning unistuste töö tegemine. Neil tuli oma unistused panna kirja ajakirja artikli vormis. Pärast paari nädalat selle harjutuse tegemist oli katsealuste heaolutunne märgatavalt kasvanud.

Kirjuta head asjad üles – inimesed, kelle on harjumus pidada päevikut ning nädala jooksul toimunud head sündmused üles kirjutada, on õnnelikumad. Need märkmed aitavad halva tuju korral ja kriisiperioodidel mõtteviisi uuesti positiivseks muuta.

Kasuta oma tugevaid külgi – katsealustel paluti nimetada oma tugevaid külgi ning kasutada neid uuel viisil. Näiteks isik, kellel on hea huumorimeel ja anekdootide rääkimise oskus saab sellega luua mõnusa õhkkonna liigtõsiseks kippuval koosolekul või siis lohutada raskusesse sattunud sõpru. Tugevate külgede rakendamine aitab õnnetunnet säilitada.

Ole abivalmis – oma oskuste ja aja andmine kellegi teise kasutusse toob naeratuse näole. Peale oskuse ja aja saab annetada ka raha. Heaolu tekib siiski vaid siis, kui seda tehakse tõesti altruistlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles