Saku müüs bakteritega saastunud pudelivett

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta novembris Läti tehases pudelisse villitud mineraalvees on vohama hakanud bakterid, mis võivad tekitada põletikku.
Möödunud aasta novembris Läti tehases pudelisse villitud mineraalvees on vohama hakanud bakterid, mis võivad tekitada põletikku. Foto: Liis Treimann

Saku õlletehas müüs möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses pooleliitrises plastpudelis karboniseerimata Vichy vett, mille sees elab nüüdseks üsna suurteks hõljuvateks kogumiteks kasvanud võimalik haigusetekitaja.

Kuigi Saku müügidirektor Margus Kastein kinnitas, et pudelist avastatud Corynebacterium aquaticum on tavapärane õhus, vees ja inimese nahal leiduv mikroorganism, mis on tervisele täiesti ohutu, polnud terviseameti keskkonnatervise peaspetsialist Küllike Birk temaga nõus.

«Inimese normaalse mikrofloora koostisesse kuulub palju perekonna Corynebacterium liikmeid, kuid mitte Corynebacterium aquaticum. Nimetatud liik esineb looduses, sagedamini magevees,» selgitas Birk.

Birki sõnul ei ole nimetatud bakter pakendatud joogivees ohutu. «See võib tekitada haigusi ja nõrgestatud vastupanuvõimega inimestel põhjustada põletikke. Üldiselt kirjeldatakse sellest bakterist tekkinud haigestumisi harva, kuid kirjanduse andmetel on nende juhtumite arv hakanud viimastel aastatel kasvama,» märkis ta.

Selle bakteri määramine joogivees ei ole Birki sõnul reglementeeritud – vee kvaliteedist annab aimu mikroorganismide üldine kolooniate arv teatud temperatuuride juures. Kui kolooniate arv ületab normi, uuritakse, mida nad sisaldavad.

Neli minutit praaki

Saku õlletehase andmetel toodeti setet sisaldavad pudelid möödunud aasta 17. novembril kella 15.07–15.11 Lätis Aldarise tehases. Nimelt kuulub Vichy kaubamärk Saku ja Läti Aldarise õlletehase ühisele omanikule Carlsbergile ning Vichy vett pudeldatakse erinevates Balti riikide tehastes.

Kuna tootmisaeg on igale pudelile märgitud, tuvastas Saku, et kvaliteediprobleeme polnud ei enne ega pärast nimetatud ajavahemikku. «Samas ei ole sugugi kogu nimetatud intervalli jooksul pudeldatud vesi ebakvaliteetne; suur osa tagasivõetud pudelitest osutus kontrollimisel puhtaks,» ütles Margus Kastein.

Tema sõnul oli tegemist juhusliku saastatusega, mis võis tekkida lühiajalisest kokkupuutest välisõhuga. «Mikrobioloogilised testid, mis sellele partiile tehti, vastasid kvaliteedinormidele, samuti ei sisaldanud testpudelid mingeid saastumise märke,» märkis Kastein. Bakteri sattumist pudelitesse õhust pidas võimalikuks ka Küllike Birk.

Kastein kinnitas, et villimistehases kontrollitakse regulaarselt tootmisseadmete, vee ja õhu puhtust. «Pärast esimese kaebuse laekumist võtsime lisaanalüüsid villimisruumi õhust ja nende tulemused olid korras,» lisas ta.

Kokku valmis nelja minuti jooksul 800 veepudelit, mis kõik jõudsid detsembris Eestis müügile. Neist suurema osa suutis Saku pärast probleemi avastamist jaanuari keskel kaupmeestelt tagasi korjata, kuid 80 pudelit jõudis ilmselt tarbijate kätte ja kõhtu. Kasteini sõnul polnud suurem osa partiist ringlusse jõudnud, kuna vee müük on talvel tagasihoidlik.

Tootja pidas ohutuks


Kuna toode ei olnud Saku õlletehase hinnangul inimeste tervisele ohtlik, ei pidanud firma vajalikuks tarbijaid vee saastumisest teavitada.

Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Rene Pillessoni sõnul käitus firma korrektselt, sest pigem oli küsimus toidu nõuetekohasuses, mitte ohutuses. Amet lubas siiski juhtumit uurida.

Birki sõnul ei pruukinud praegu nähtav sete Vichy vee pudelites kohe pärast villimist näha olla, sest hõljuvad kogumid võisid tekkida bakterite paljunemise tagajärjel pikema aja jooksul.

Kui kellelgi peaks olema pooleliitriseid Vichy vee pudeleid, mille partiinumber on 17.05.2010 4B01, võib need viia Saku õlletehasesse, kus need uute ja puhaste vastu vahetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles