Iirimaa võib saada tubakavabaks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamiskeeldu tähistav märk restoranis
Suitsetamiskeeldu tähistav märk restoranis Foto: Caro / Scanpix

Iirimaa terviseminister esitles plaani muuta riik 2025. aastaks tubakavabaks ehk vähendada suitsetajate hulka alla 5% elanikkonnast.

Kui praegu suitsetab Iirimaal 22% inimestest, siis Tobacco Policy Review Group soovib suitsetajate osakaalu viia alla 5% elanikkonnast, vahendab ERR teadusportaal.

Plaanis on välja toodud 60 soovitust, näiteks see, et tubakatooted oleksid tulevikus ikka kättesaadavad, kuid kallima hinna eest, samuti on kavas keelata suitsetamine autos, kus on lapsed või luua uued trahvid, mis tehakse reeglite rikkujaile kohapeal.

Välja on toodud ka soovitused suitsetamise denormaliseerimiseks Iirimaal, mis on aga suitsetajate eest seisva ühingu Forest Eireanni kõneisiku sõnul moraalselt vale, kuna stigmatiseerib sadu tuhandeid tubakatoodete tarbijaid.

2004. aasta märtsis oli Iirimaa esimene riik, mis keelas täielikult suitsetamise töökohal, pubides ja klubides, saavutades selle, et nüüd järgib seda seadust umbes 97% inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles