Üha rohkem eestlasi langeb välismaal telefonivarguste ohvriks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT kutsub üles vargusest koheselt teatama.
EMT kutsub üles vargusest koheselt teatama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seoses viimasel ajal sagenenud telefonivargustega välisriikides paneb EMT klientidele südamele, et mobiiltelefoni kaotuse või varguse korral sellest koheselt operaatorile teatataks ja SIM-kaart suletaks.

EMT toonitab, et eriti oluline on see välismaal kaotatud või varastatud mobiiltelefoni puhul, kuna siis võivad kaasneda suured arved.

Viimasel ajal on hakanud sagenema juhtumid, et juhul kui mobiiltelefon välismaal varastatakse, pole vargad huvitatud mitte niivõrd telefoniaparaadist kui SIM-kaardist, et varastatud SIM-kaardiga teha suuri kõnearveid. Tõenäoliselt on tegu organiseeritud kuritegevusega, kus SIM-kaarti kasutatakse masskõnedeks sidumistasude pealt teenimiseks või spämmkõnede tegemiseks.

Valdav osa EMT klientide SIM-kaartide kuritarvitustest on toimunud välisriikides, kuid ka Eestist saab SIM-kaardi varastaja helistada välisriikidesse, kus kõnehinnad on kõrgemad, samuti eritasulistele numbritele. Seega tuleks ka Eestis telefoni kaotust või vargust märgates sellest koheselt operaatorile teada anda.

EMT soovitab välisriiki reisides salvestada kõikidesse reisiseltskonna telefonidesse EMT kliendiinfo number rahvusvahelisel kujul, +3726397130. See võimaldab ühe telefoni kaotuse või varguse ohvriks langemise korral teiselt telefonilt kiiresti kliendiinfosse helistada ja number sulgeda.

Nutitelefonidel on võimalus käivitada eelnevalt ka varguskaitse rakendus, mille abil saab klient SIM-kaardi sulgeda varguse korral oma isiklikust arvutist, kui see kaasas on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles