Lastekaitse: lapsel on õigus kasvada vägivallata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps vajab kasvamiseks soojust, hellust ja turvatunnet.
Laps vajab kasvamiseks soojust, hellust ja turvatunnet. Foto: PantherMedia / Scanpix

Lastekaitse Liit leiab, et laste füüsilise karistamise sõnaselge keeld lastekaitse seaduses edendab positiivseid ja vägivallatuid lastekasvatusviise.


Laps vajab kasvamiseks soojust, hellust ja turvatunnet. Lapsevanemad soovivad, et nende lastest kasvaksid enesekindlad, vastutustundlikud, empaatilised ja vägivallatud inimesed. Löömine ja karjumine aga takistavad selliste eesmärkide saavutamist.

Liit leiab, et lapse ebasoovitava käitumise muutmiseks tuleb kindlaks teha, kas laps saab aru, kuidas ta peaks käituma, ning kas ta ikka oskab nii toimida. Vägivaldne karistus, häbistamine ja hirm selle ees takistab lapsel õppimast.

Lapsena läbielatud füüsilise vägivalla heakskiitmine kodus ja kehaline karistamine õhutavad vägivaldset käitumist.

Lastekaitse Liit toob oma pöördumises välja, et vanemad vajavad abi ja toetust lapse toetamisel ja suunamisel ning headeks lapsevanemateks olemisel. Riik peab tagama, et vajalik tugi oleks lapsevanematele nõustamise ning vanemakoolituse kaudu kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles