Uusvaesed - töötuks jäänud haritud noored

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Analüütilisest kogumikust «Vaesus Eestis» selgub, et uue, mittetraditsioonilise vaesuse riskirühma moodustavad kõrgema hariduse ja varasemalt kõrgema sissetulekuga noored, kes on jäänud töötuks ning domineerivad toimetulekutoetuse saajate ja laenuvõlglaste seas.

Kõige raskemas olukorras on praegu töötud ja nende leibkonnad ning erilist tuge vajavad lastega pered, kus keegi ei tööta.

Sarnaselt paljude Euroopa Liidu liikmesriikidega ohustab Eesti naisi suurem vaesusrisk kui mehi, kuid meestel on suurem oht saada sotsiaalselt tõrjutuks.

Veel juhivad statistikaameti, ülikoolide teadurite ja sotsiaalministeeriumi koostöös valminud kogumiku autorid tähelepanu tõsiasjale, et täistööhõive ei pruugi madala palgataseme või töö hooajalisuse tõttu inimest veel vaesusest päästa, kui täisajaga töötav inimene kuulub vaesusest enam ohustatud riskirühma (näiteks üksikvanem või maapiirkonnas elav inimene).

2007. aastal elas 7,3 protsenti töötavatest inimestest Eestis allpool suhtelise vaesuse piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles