Allkiri käenduslepingul tähendab suurt rahalist vastutust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Võlanõustajatele ja finantsinspektsiooni juristidele laekuvate murekirjade arvu kasv näitab, et inimestele jääb käenduse tähendus sageli arusaamatuks. Arvatakse, et tegemist on vaid formaalse allkirjaga käenduslepingul, millega aidatakse sõbral laenu võtta ning sellega on asi unustatud, kirjutab finantsinspektsiooni tarbijaveeb

minuraha.ee

.


Tegelikult tähendab käendaja allkiri käenduslepingul seda, et

käendaja võtab endale kohustuse vastutada käendatava isiku võetud laenu eest

. Teisisõnu: kui laenusaaja jääb laenu tagasimaksmisega hätta, tuleb laen käendajal tasuda.

Seega tasub enne käendamisega nõustumist läbi mõelda, kas teie pere-eelarvele on jõukohane käenduslepingus tagatud laenu tagasimaksmine, kui see ühel päeval karmi paratamatusena vajalikuks osutub. 

Enne käenduslepingule alla kirjutamist tuleb see punkthaaval läbi lugeda ja veenduda, et kõik on arusaadav ning lepingu tingimused sobivad. Hiljem saab lepingut vaidlustada ainult kohtus.

Enne käenduslepingu sõlmimist on hea endale selgeks teha järgmised küsimused:

1. Mida te käendate?

Tarbijakäenduse (see on käendus, mille annab tarbija ehk eraisik) puhul võib lepingus sisalduda punkt, et käendaja käendab ka laenusaaja tulevikus sõlmitavaid kohustusi.

Näiteks kui käendate sõbra laenulepingut, kes hiljem jääb pangale võlgu hoopis oma krediitkaardi kasutamise eest, siis võib pank teilt kui käendajalt hakata krediitkaardivõlga tagasi nõudma.

Kui tulevikus sõlmitavate kohustuse käendamise punkt lepingus kirjas on, tuleb võimalikult täpselt kindlaks määrata nende kohustuste sisu.
 
2. Millises summas te käendate?

Tarbijakäenduse puhul peab käenduslepingus kirjas olema käendaja vastutuse maksimumsumma. Üldjuhul määratakse käendaja vastutuse rahaliseks maksimumsummaks laenuvõtjale väljastatud laenust veidi suurem summa.

Näiteks: kui inimesele antakse laenu 18 000 krooni, võib laenulepinguga koos sõlmitavas käenduslepingus käendaja vastutuse rahaline maksimumsumma olla näiteks 25 000 krooni.

Sellega soovib pank garanteerida võimalike tulevaste makseraskuste puhuks ka intresside, viiviste ja lepingutasude kättesaamise. Ka võla sissenõudmisega seotud kulude hüvitamise eest vastutab käendaja, kui talle anti sissenõudmise kavatsusest õigeaegse teatamisega võimalus neid kulusid vältida.

Maksimumsumma ulatuses käendatakse ka tulevikus tekkivaid kohustusi, kui käenduslepingus on kirjas, et käendaja vastutab ka laenuvõtja tulevikus tekkivate kohustuste eest.

See tähendab, et kui teie lepingus on vastutuse rahalise maksimumsummana kokku lepitud näiteks 25 000 krooni ning laenuvõtja kohustused laenaja ees tulevikus sellest suuremad, vastutate teie käendajana kuni 25 000 krooni suuruse summaga. 

3. Millal pöördub laenuandja teie kui käendaja poole, kui laenajal on tekkinud probleemid laenu tagasimaksmisega?

Siin on oluline märksõna solidaarne vastutus. Võlaõigusseaduse järgi vastutavad põhivõlgnik ja käendaja laenuandja ees solidaarselt. Seega on võimalik olukord, kus laenuandja pöördub võlanõudega otse käendaja poole, ilma et ta oleks esmalt pöördunud laenuvõtja poole.

Seetõttu tuleks pöörata tähelepanu, kuidas on käenduslepingus reguleeritud käendaja vastutus. Eelkõige, kas on kirjas, et käendaja vastutab laenuvõtja kohustuse eest üksnes juhul, kui võlausaldaja ei saa oma nõuet põhivõlgniku vastu rahuldada.

Selline säte tähendab, et kõigepealt peab pank pöörduma võla kättesaamiseks siiski laenuvõtja poole ning kui see tulemusi ei anna, alles siis hakata võlgnevust välja nõudma käendajalt.
 
Käendajal tasub uurida ka seda, kas laenuandja peab käendajat teavitama, kui laenuvõtja võtab endale uusi rahalisi kohustusi. Ning muidugi tuleb käendajal oma kontaktandmete muutusest panka informeerida, et teated võimalikest probleemidest õigel ajal kohale jõuaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles