Uus tehnika sunnib telerivaatajatele prillid ette

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony 3D-prillid.
Sony 3D-prillid. Foto: Toomas Huik

Kolmedimensiooniline telepilt võib juba lähiajal jõuda Eesti inimeste kodudesse ja tõsta õhtusel telerivaatamise ajal siinsete prillikandjate arvu mitmekordseks.

Nimelt ei saa kolmedimensioonilist pilti näitavat telerit vaadata ilma prillideta ja nii tuleb õhtul teleri ette sättiva pere kõikidel liikmetel pähe panna «Matrixi» peakangelase Neo stiilis mustad silmaklaasid.

Sel nädalal Tallinnas 3D-telereid tutvustanud elektroonikatootja Sony Baltimaade esindaja Ingmars Pavasars selgitas, et uue teleri komplekti kuuluvad prillid on ruumilise pildi nägemise võtmeks ja tegelikult polegi need lihtsalt prillid, vaid hoopis eraldi vastuvõtja ja patareiga varustatud seade.

Saavutamaks 3D-efekti lähetab teleriga kaasas olev väike saatja prilliseadmele signaali, mispeale tumeneb kiirelt kas üks või teine klaas. Tumendamise eesmärk on näidata vaataja paremale silmale vaid parema nurga alt üles võetud kaadreid ja vasakule silmale vaid vasaku nurga alt lindistatut. Aju paneb need kaks pilti kokku ning vaatajal tekibki illusioon ruumilisest kujutisest.

Et kogu mustkunst ikka korralikult toimiks, tuleb omad nõudmised täita vaatajatelgi. Teises toanurgas konutava diivani peaks nihutama telerile lähemale, nii paari-kolme meetri peale ja otse teleri ette. Liialt kaugelt ja liialt suure nurga alt telerit vaadates prillid ei toimi ning pilt läheb uduseks. Samuti ei luba uus tehnika vaatajatel diivanil külili visata ega pead sõbra õla peale toetada. Illusioon kaob, kui pea ja prillid viltu vajuvad.

Kõrged nõudmised esitab uus tehnoloogia ka telesõprade rahakotile. Eestis Sony toodangut müüva Sony Centeri omanikfirma OÜ Miterassa juhatuse liige Raivo Kraus ütles, et 3D-telerid on tavalistest kolmandiku võrra kallimad ja kuna suvel müüki tulevates komplektides on teleriga kaasas vaid kaks paari prille, tuleb suuremal perel arvestada lisaprillidele kuluvate summadega.

Eestisse saabuvate Sony 3D-telerite hinnad algavad 32 000 kroonist ja silmaklaasid maksavad ligi 1000 krooni paar.

Omaette küsimus on veel see, mida nende mustade Neo-prillidega vaadata. «Aktuaalse kaamera» ja «Reporteri» kolmedimensiooniliseks muutumiseni on aega ilmselt kümmekond aastat, 3D-taevakanalid Eestisse ei ulatu ja ruumilisi filme meie plaadipoodide lettidel pole. Viimaste mängitamiseks oleks vaja soetada spetsiaalne 3D-valmidusega mängija, mis maksab omakorda 3000-4000 krooni.

Pavasars ja Kraus andsid siiski lootust, et küll hakkab meieni jõudma ka 3D-formaadis sisu. Näiteks pole välistatud, et Eesti teleriostjad saavad interneti vahendusel vaadata Sony toodetud 3D-ülekandeid suvel toimuvatest jalgpalli maailmameistrivõistluste mängudest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles