Tuhanded inimesed pidasid alkoholipäevikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson rõõmustab, et kümned tuhanded inimesed on külastanud nende kampaania «Palju sina jood?» ajaks avatud Alkoinfo kodulehekülge.
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson rõõmustab, et kümned tuhanded inimesed on külastanud nende kampaania «Palju sina jood?» ajaks avatud Alkoinfo kodulehekülge. Foto: Priit Simson

Oma alkoholitarbimise tegelikele kogustele ja sellega kaasnevatele riskidele mõtlema kutsunud kampaania «Palju sina jood?» pani tuhanded Eesti inimesed pidama alkoholipäevikut.

Ehkki pärast aktiivse kampaania lõppu langes järsult huvi alkoholiinfot andva kodulehe vastu, jäi Tervise Arengu Instituut (TAI) tulemustega väga rahule.

TAI kommunikatsiooniosakonna juhataja Helen Noormets märkis, et kampaania aktiivsel perioodil (9. novembrist 12. detsembrini) oli alkoinfo kodulehel 153 000 külastust, neist üle poole ehk umbes 60 000 inimest käis ka enda joodud alkoholikoguseid arvutamas.

Umbes 6000 inimest registreerisid end ka lehe kasutajaks ja peavad ehk siiani alkopäevikut, kus saab jälgida oma tarbimist pikema aja jooksul. Kui paljud neist registreeritud kasutajatest tänaseni aktiivselt päevikut peavad, ei osanud Noormets täpselt öelda.

Ta arvas, et need, kes pikemat aega alkoholipäevikut täidavad, soovivad ilmselt oma tarbimist vähendada või saada sellest adekvaatset pilti. Tõenäoliselt on nad mõistnud, et see võib olla probleemne, arvas Noormets.

Lisaks oli veebis test, mis andis vastuse, kas alkoholi joomise harjumused tervikuna võivad olla probleemsed. Testi kasutas 27 protsenti inimestest.

«Me jäime ise tulemusega väga rahule. Eriti hea on see, et inimesed enda alkoholi tarbimise hindamise võimalusi aktiivselt kasutasid,» sõnas Noormets.

«Meie eesmärk oli, et inimesed saaksid objektiivsema pildi enda tarbitud alkoholikogustest. Seetõttu oli veebis alkoholikoguste kalkulaator, mis aitas joodud alkoholi ühikuid kokku arvestada,» rääkis Noormets.
«Uuringud näitavad, et inimestel on kalduvus joodud alkoholi «unustada» - tihti ei mäletata ka järgmisel päeval enam õigesti, rääkimata sellest, kui rohkem aega mööda läheb.»

«Samuti on keeruline peast kokku arvutada erineva kangusega ja mõõduga jookides sisalduvat absoluutset alkoholi. Tavaliselt hindavad inimesed oma joomisharjumusi paremaks, kui need on. Adekvaatne enese hindamine on üldiselt esimene samm alkoholi tarbimise vähendamisel ja selle jaoks on kalkulaatorist kindlasti abi,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles