Tallinnas on pakendatud kartul kallim kui Helsingis

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa pealinnade hinnavõrdlus (kr)
Euroopa pealinnade hinnavõrdlus (kr) Foto: Allikas: Eesti Konjunktuuriinstituut

Aasta tagasi tuli osa piimatoodete eest Tallinna kauplustes maksta rohkem kui Stockholmis ja Helsingis, praeguseks on masu hindasid kärpinud. Pakendatud kartul on aga Eestis ikkagi kallim kui Helsingis, selgub konjunktuuriinstituudi uuringust.

Märtsi esimesel nädalal 11 Euroopa pealinna super- ja hüpermarketites läbi viidud hinnauuring näitab, et Tallinnas olid põhilised toidukaubad keskmiselt ligi kümnendiku võrra kallimad kui Prahas ja Budapestis.



Riia, Vilniuse, Varssavi ja Bratislavaga oleme enam-vähem samal tasemel ning Helsingi, Stockholmi, Amsterdami ja Berliini elanikest peavad tallinlased toidukauba eest kuni neljandiku võrra  vähem raha välja käima.



Piimatoodete eest peame aga maksma endiselt rohkem kui Vilniuse, Varssavi ja Praha elanikud.



Küpsetada armastavad perenaised peavad tõdema, et kuigi nisujahu on meie kauplustes aastaga kümnendiku võrra odavnenud, jääb selle hind endiselt teiste pealinnadega võrreldes suhteliselt kõrgeks.



«Kui buumi ajal kallines nisujahu Eesti kauplustes ligikaudu 50 protsenti, siis teravilja praeguse madala kokkuostuhinna juures on sellel odavnemisruumi veel piisavalt,» ütles konjunktuuriinstituudi sektorijuhataja Pille Liivaauk. Tema sõnul teenis meie jahutööstus vaatamata 14-protsendilisele käibelangusele mullu enam-vähem sama suurt kasumit nagu 2008. aastal. 



Ka leiva ja saia hinnad püsisid Eestis kõrged, kuid nn saiasõda on vähendanud näiteks röstsaia maksumust kolmandiku võrra – tagasi 2006. aasta tasemele.



Üldiselt on köögivili Tallinnas odavam kui enamikus võrreldud linnades, samas oli kodumaine pakitud kartul märtsi alguses isegi kallim kui Helsingis. «Kõrge hind näitab meie tarbijate mugavust,» tõdes Liivaauk.



Teiste linnadega võrreldes on Tallinnas suhteliselt kallid kodumaine nisujahu, pikk kurk, kodumaine piimašokolaad ja rapsiõli.



Suhteliselt odavalt saab aga osta kohvikoort, suurt pakijogurtit, maitsestamata jogurtit, viinereid, broilerit, kanamune, röstsaia, porgandit, valget peakapsast, importkurki ja -tomatit, sibulat, õuna, banaane ja jahutatud lõhefileed.



Mootorikütuste hind on meil endiselt üks madalamaid Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles