Tervislikult toitudes reipamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kuidas hoida oma kaalu kontrolli all ja/või võidelda ülekaaluga, räägivad Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi assistent Inga Villa ja Figuurisõprade programmi konsultant Kaja Torm.

1. Kaalu korrastamiseks püstita endale jõukohane eesmärk, mida saavutada tahad. Püüa järgida tervisliku toitumise põhimõtteid: söö tasakaalustatult, mitmekesiselt ja vastavalt vajadusele.



2. Alusta päeva hommikueinega. Ära jäta ühtegi toidukorda vahele, sest siis langeb veresuhkru tase, tekib halb enesetunne ja vastupandamatu isu magusa järele. Söö parem iga nelja tunni järel korralik eine. Ära unusta, et kaltsium on hädavajalik luude ja hammaste jaoks ning täidab tähtsat ülesannet ka ainevahetuses. Kaltsium on tähtis just naistele, kuna hoolitseb tugevate luude eest ka vanemas eas.



3. Pea meeles, et süsivesikud on tähtsaim energiaallikas. Kui sööd neid piisavalt, kaob loidus ja paraneb enesetunne. Eelista energiarikast täisteraleiba, kartulit, riisi, makarone, müslit, puuvilja.



4. Söö vähemalt kaks korda nädalas kala. Rasvane kala on rikas omega-3-rasvhapete poolest, mida organism väga vajab. Valge kala on rasvavaene, aga sisaldab palju valku, vitamiine ja mineraalaineid.



5. Söö päevas vähemalt pool kilo köögi- ja puuvilja. Joo iga päev klaas puu- või köögiviljamahla. Näiteks tomatimahl sisaldab vitamiine, vähendab söögiisu ja asendab praeguseks maitsetuid importtomateid.



6. Joo iga päev 1,5–2 liitrit vett. See on tervislik,  vähendab isu ja on  kasulik naha ainevahetusele.



7. Püüa olla iga päev vähemalt pool tundi (lapsed vähemalt tund aega) kehaliselt aktiivne: selleks leia endale jõukohane ja meeldiv sportlik tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles