Vaktsineerimata meedikud võivad levitada grippi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsiooniteenistuse juhi Matti Maimetsa sõnul ei tohiks meedikud unustada, et vaktsineerimisel on kaks eesmärki: enda ja teiste kaitsmine ning kuigi vaktsineerimine on vabatahtlik, saavad meditsiinitöötajad oma patsiente gripi eest kaitsta vaid juhul, kui nad ise on vaktsineeritud, kirjutab meditsiiniuudiste portaal 

mu.ee

.


Matti Maimets rääkis Eesti Arstide Päevadel, et meditsiinitöötajatest on Eestis vaktsineeritud 3318, kusjuures ainuüksi arste ja õdesid on registris 18000. Tõenäoliselt kõigist Eesti meditsiinitöötajast on vaktsineeritud alla 10 protsendi.

Tema sõnul on see probleem kahes mõttes - esiteks on arstidel ja õdedel suur mõju patsientide otsustele, teiseks levitavad vaktsineerimata meditsiinitöötajad grippi haiglasiseselt.

Maimetsa sõnul esineb väga palju juhtumeid, kus inimene ei kliiniliselt haige ei ole, kuid levitab viirust.

Et gripi levikut haiglas piirata, peaks hõlmatus vaktsineerimisega meditsiinitöötajatel ületama 80 protsenti, kuid isegi arenenud riikides on saavutatud 50-60 protsendi tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles