August

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandipeenras tuleks ette võtta harvendustööd.
Porgandipeenras tuleks ette võtta harvendustööd. Foto: Peeter Kümmel / Sakala
Kahjurid kiusavad põõsaid.

Kui põõsal on mõni oks täiesti närbunud, lehed kolletuvad või kuivavad, on tegu kahjuritega. Kahjustunud oksad tuleb kindlasti maapinnani ära lõigata.



Tõved sõstra- ja tikripõõsastel.

Sõstra- ja karusmarjapõõsaid nuhtlevad nii mõneski aias mitmed haigused: sõstra-lehevarisemistõbi (lehed pruunistuvad, keerduvad servadest ning pudenevad), sõstra- ja karusmarjarooste (lehtedel ja viljadel oranžid muhud) ja karusmarja-jahukaste (võrsetipud ja noored lehed kaetud halli viltja kirmega ning kiprunud). Parim aeg vaenlase vastu võidelda ongi nüüd, pärast saagikoristust.

Lillesibulad mulda! Praegu on aeg lillesibulaid maha panna.

Porgandite harvendamine. Liiga tihedalt külvatud porgandeid tuleks kindlasti harvendada, nii saavad allesjäävad juurikad piisava kasvuruumi.

Murutööd augustis. Mida jõudsamalt muru kasvab ja mida tihedamini seda niita, seda rohkem toitaineid taim endast loovutab. Kosutust pakuvad väetised: kui juuli algupoole võis veel lämmastikurikkamaid kasutada, siis augustis kindlasti kaaliumiohtraid.

Umbrohud pilluvad seemneid. Niiskes kasvukohas on umbrohi varmas võimust võtma. Harva aias viibival aednikul kipuvad need tülikaid taimnaabrid üle pea kasvama. Kitkumisega hilinemisel tuleb meeles pidada, et umbrohuõisikuid ei tohi haritava maa peale jätta, vaid võimalikult kaugele aianurka sokutada. Ka kompostihunnikus pole seemned soovitatavad.  

Kui hallad hakkavad kimbutama... Kuu lõpupoole võivad põhjakaarte tuuled senise suve sügisenäoliseks muuta. Sisemaal on öised külmapügalad varmad tulema. Nii satuvad ohtu soojalembesed kultuurid, näiteks kurgid ja kõrvitsad. Seega tasub hoolikalt ilmateadet kuulata ja selge, tuulevaikse öö korral taimed aegsasti looriga katta.

Sõltuvalt ilmastikuoludest võivad nõuanded olla muutunud - päevakohast infot vaata Aiandus.ee-st.  

Allikas: Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles