September

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
September on saagi koristamise aeg.
September on saagi koristamise aeg. Foto: Sille Annuk
Lillesibulad: kes mulda, kes üles.

Septembris on aeg kevadel õitsvate lillede sibulaid maha panna. Mahapanekut ootavad näiteks aedhüatsint, tulp, nartsiss, mitmed laugud, püvilill, siniliilia, krookused. Külmakartlike taimede nagu gladiooli, begoonia ja daalia sibulad-muguljuurikad ootavad aga ülesvõtmist.

Kui hallad saabuvad... Sageli käivad septembri alguses hallad üle Eestimaa. See aga tähendab valu ja vatti mitmetele rohtsetele aiataimedele. Öökülmaohu korral kata soojalembesed taimed kindlasti looriga.

Mädanikud viljadel.
Kui märkad mädanikega vilju, olgu need siis õunad, kartulid või muud, korja need kindlasti kokku ja põleta.

Istutamine. Septembri vihmased ilmad ja niiske muld on näiteks põõsaste istutamiseks hea aeg. Viljapuudega on suurem risk, sest talve me ette ei tea ning pakane ja närilised võivad oma osa võtta. Selles mõttes on kevadine puuistiku muretsemine kindlam.

Sügisene muruhooldus. Septembris on viimane aeg anda murule kaaliumirikast väetist. Muru niitmisel arvesta sügisel sellega, et taimed jääksid talveks 4-6 sentimeetri kõrguseks.

Aiasaaduste koristamine ja säilitamine.
Pidevalt pudeneva vihmaga on saagi koristamine keeruline. Kui võimalik, oota soojemat ilma, mis lubab viljadel veidi taheneda. Lausa poriseks muutunud maast tuleb aga juurikad kiiresti ära koristada. Pea meeles, et märjast mullast võetud juurikad vajavad enne panipaika panekut pikemat tahenemisaega. Vastasel juhul võib mädanik kogu saagi süüa.

Sõltuvalt ilmastikuoludest võivad nõuanded olla muutunud - päevakohast infot vaata Aiandus.ee-st.  

Allikas: Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles