Vaata, kuidas kasvab: maasikad Lasnamäe rõdul

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 27. märtsil potti istutatud rippmaasika taimed.
Mullu 27. märtsil potti istutatud rippmaasika taimed. Foto: Siiri Erala

27. märtsil läksid Lasnamäe linnakorteris mulda kolm rippmaasika istikut, mida on hiljem plaanis rõdul edasi kasvatada. Jälgi, kas maasikad linnakivide vahel saaki ka hakkavad andma.

Esimene päev 27. märts.

Sõit aianduskeskusesse. Korvi sai müüja soovitusel laotud kolm rippmaasika taime, plastist pott, poti hoidik, 20-liitrine kott külvi- ja pikeerimismulda ja liiter vedelväetist.  Taimed maksid 13 krooni tükk, pott 16 krooni, hoidik 33 krooni, muld 23 krooni ja väetis 49 krooni. Kokku läks maasikakasvataja stardipakett maksma 160 krooni. 

Istutamises polnud miskit keerulist, kuid mulda jäi kõvasti üle. Selle eest hoiatas ka müüja ja soovitas ülejäägi toalillede ümberistutamiseks kulutada. Nii saigi talitatud ning potipõllunduse esimene päev kujunes üsna pikaks.

Maasikate istutamine ja esialgu aknalauale (kui soojemaks läheb, siis läheb pott rõdule hoidikusse) seadmine võttis vähem kui kümme minutit, kuid toataimede ümberistutamine venis tunde. Viimasele lillele jätkus mulda vaid pool potti ja nii tuli uuesti poeskäik ette võtta. Lisaks oli tarvis istutuskohaks olnud koridoris korralik koristamine ette võtta.

Maasikatega tuleb põhjalikumalt tegelema hakata paari nädala pärast. Siis soovitas müüja väetamisega alustada, et ikka saak parem tuleks.

5. aprill - esimene nädal on läinud

Esimene nädal maasikakasvatajana möödus rahulikult. Paar-kolm korda tuli maasikataimi kasta ja muud ei midagi. Mõnevõrra on taimed pikkust juurde visanud ja aknalauataimedele omaselt oma lehed valguse poole kallutanud. 

Veidi tarkuseteri sai maasikakasvatamises juurde nõutud vanaemalt. Õue ei tasu maasikaid enne tõsta, kui öökülmade oht päris möödas ja taimed kenasti juurdunud. See tähendab, et toas tuleb maasikaid hoida veel vähemalt kolm-neli nädalat.

3. mai - puhkesid esimesed õied

Pärast paarinädalast puhkust üllatas maasikataim esimeste õiepungadega. Pungi oli ühele taimele kasvanud kolm ja pühapäeval oli üks neist end ka pärani lahti ajanud. 

Kuigi vanaema õpetuste järgi oleksin pidanud taime praeguseks juba rõdule tõstma, siis pole mul kümade ööde tõttu selleks südant. Ehk elaksid maasikad öise jaheduse isegi üle, kuid ma ei taha riskida.

Puhkuse tõttu on kasutamata jäänud ka poemüüja soovitusel ostetud väetis ja kahtlen, kas seda üldse vaja läheb. Kolm esialgu äbarikku taime on praeguseks nii suureks kasvanud, et pott hakkab kitsaks jääma. 

Kuidas maasikakasvatus Lasnamäe kitsukeses korteris edasi läheb, saad teada juba õige pea. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles