Turvarisk takistab e-poes deebetkaardiga maksmist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart.
Pangakaart. Foto: Panther Media / Scanpix

Paljude pankade kliendid peavad hankima krediitkaardi, kui soovivad internetipoodides maksta, sest deebetkaardiga see turvalisuse kaalutlustel üldjuhul võimalik pole.


SEB panga e-tehnoloogia divisjoni asedirektori Meelis Nurga selgitusel vajab deebetkaart suuremat kaitset, sest on seotud otse kliendi arvelduskontoga. Krediitkaardiga samas ei kasuta klient üldjuhul mitte oma arvelduskontol olevat raha, vaid kokkulepitud limiidi ulatuses panga krediiti.

Ago Samma Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjonist selgitas, et deebetkaartidel puudub turvakood, kuid krediitkaarditel on see olemas. Turvakood asendab internetis tehtavate tehingute puhul PIN-koodi ning välistab krediitkaardi andmete kasutamise (juhul, kui kaart ei ole füüsiliselt kurjategijate käsutuses).

Inimestele, kes soovivad internetipoodides maksta, aga ei taha kaarti, millega saab rohkem kulutada, kui oma arvelduskontol raha on, soovitab SEB virtuaalkaarti. Virtuaalkaart on lühikese kehtivusega deebetkaart, mida ei saa kasutada füüsilises maailmas, kuid mis võimaldab maksta internetipoodides.

Swedbank soovitab sellistele inimestele deebet-krediitkaarti, milles on ühendatud nii deebetkaardi kui ka krediitkaardi funktsioonid, kuid krediidilimiidi kasutamise võimalus puudub. Deebet-krediitkaarti on võimalik aga saada vaid tudengitel, privaatpanganduse klientidel ja äriklientidel.

Sampo soovitab oma klientidele kasutada Visa Premier ja Visa Gold kaarte, mida saab väljastada ka krediidilimiidi kasutamise võimaluseta, ütles panga kommunikatsioonispetsialist Tõnu Talinurm. Ta lisas, et Eestis on võimalik enamike internetikaupmeeste juures kasutada pangalingi teenust, mille puhul toimub maksmine pangakaardita, internetipanka sisselogides.

Nii Nordea kui krediidipank soovivad internetipoodides ostlevatele klientidele hankida endale krediitkaart. «Kui klient ei soovi krediitkaarti omada erinevate kuutasude tõttu, siis võib ta valida püsitasuta krediitkaardi,» lisas Nordea Pank Eesti jaepanganduse juht Olavi Pakkonen. Krediidipanga kommunikatsioonijuht Allan Soon ütles, et kui klientide nõudlus virtuaalkaartide järele kasvab piisavalt suureks, siis hakkab pank selliseid kaarte pakkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles