Lugeja küsib: miks ei tohi bussi siseneda kohvitopsiga, millel on kaas peal?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Topsikohviga ei ole soovitatav ühistransporti siseneda.
Topsikohviga ei ole soovitatav ühistransporti siseneda. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Hiljuti palus trollijuht Tallinnas Kaubamaja peatuses mul trollist väljuda, öeldes, et kohviga ei tohi siseneda. Samamoodi palus ükskord bussijuht ühel neiul väljuda. Samas olen üsna tihti näinud kohvijoogiga sisenejaid ühistransporti, ja ka mina ise olen varem muretult kaanega topsikohviga nii bussis kui ka trollis sõitnud. Kuidas siis tegelikult on? Kas see keelati hiljuti ära? Miks ei tohi kohvijoogiga, millel on kaas peal, ühistransporti siseneda? Ma ju ei määri midagi ega kedagi,» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab Tallinna Linnatranspordi AS avalike suhete osakonna juhataja Sirje Roht.

Küsimus on laiem, kas bussi, trammi või trolli tohib jäätise, joogitopsi või lahtise söögiga siseneda ning sõidu ajal süüa-juua?

Meil on olnud rida erinevaid intsidente selles valdkonnas, kus on võimalik erinevalt tõlgendada erinevate söökide-jookide tarvitamist ühissõidukites. Üks inimene on lahtise pudeliga, teisel keeratav kork peal, keegi sööb võileiba, kust pudeneb tükke, kolmas jäätist, mis tilgub või küpsist, mis istmele pudiseb. Oleme pidanud lahendama sõitjate tüli, kus keegi tilgutas teisele hamburgeri kastet riiete peale. Või määrib kommidelt istmele pudenenud šokolaaditükk ära järgmise sõitja kleidi jne.

Arvestades asjaolu, et tegemist on mitmeti tõlgendava temaatikaga, oleme palunud bussijuhtidel lähtuda sõitjateveo eeskirjast ja TLT teeninduslepingust Tallinna Transpordiametiga. Sõitjateveo eeskiri sätestab põhimõtte ühissõidukis käitumiseks ja ütleb, et sõitjal on keelatud häirida kaassõitjaid ja risustada või määrida ühissõidukit ja selle sisustust.

Tallinna Linnatranspordi AS-i teeninduslepingu kohaselt Tallinna transpordiameti kui töö tellijaga on kõik ühissõidukid varustatud vastavate infokleebistega, mille kohaselt tuleb vältida bussidesse sisenemist söökide-jookidega ning nende bussis söömist. Ühissõidukite uste kõrvale akendele on paigutatud vastavad piktogrammid, mis on sõitjatele sisenemisel näha. Ka kõige süütumana paistvate toiduainete söömine-joomine võib istme ära määrida ja järgmise sõitja riided ära rikkuda. Rääkimata liikuvas sõidukis maha loksuvatest jookidest või väljumisel endast maha jäetavatest lahtistest pudelitest.

Seega ei tohiks kohvijookidega ühistransporti siseneda. Mõistame, et elu on kiire ja mugav on kiirtoidukohast kaasa haarata jook või söök, kuid Tallinna busside, trammide ja trollidega sõidab päevas ligi 350 000 inimest ja me ei saa hakata tegema erandeid, mis on suhteliselt raskesti seletatavad. Ka kaanetatud kohvijoogil käib kaas pealt ära ja jook võib liikuvas sõidukis välja loksuda või ümber minna.

Minu enda sarnane kogemus pärineb paari nädala tagant, kui autoga Tartust tulles avasin kõrvalistmel kohvitopsi ja sõiduki ootamatu rappumine loksutas kuuma kohvi riietele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles