Katse: Samsung ei jää iPadile alla

Ester Põldma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvuti ei asenda tavalist arvutit, kuid mängimiseks ja lugemiseks sobib kenasti.
Tahvelarvuti ei asenda tavalist arvutit, kuid mängimiseks ja lugemiseks sobib kenasti. Foto: Erakogu

Tavaline eesti pere proovis nädala jooksul sõbraks saada Samsungi uue tahvelarvutiga Tab 3 10.1.

Välimuselt on tahvelarvuti Tab 3 10.1 minu sama firma mobiiltelefoni suurem koopia – valge ja otsaette kirjutatud suurelt «Samsung». Sellega sarnasused laias laastus lõpevad, sest taskusõber on pärit nutiajastu algusest, tahvelarvuti aga oma valdkonna uusim.

Olgu öeldud, et kokkupuude tahvelarvutiga ei olnud esmakordne. Põgusalt oleme flirtinud peretuttavate iPadiga ja saanud vastu toredaid hetki. Seepärast oli päris huvitav katsetada, kas uusim Samsung on sama võluv.

Kõigepealt sai karbisooja tahvli enda kasutusse 15-aastane perepoeg, kes mängleva kergusega libistas sõrmedega üle kiiskava ekraani ja tõi kiiresti nähtavale koduse ajalehe esikülje. Järgmisel hetkel avanes tema ees juba mängumaailm ja kohe tõmmati paar tasuta mängu. «Liigub sujuvalt,» kiitis noorim poeg napisõnaliselt ja väänutas tahvelarvutit automängule sobivas suunas.

Järgnevalt võiski kodus näha järgmist pilti – teismeline istus teleka ees, vaatas jalkamängu ja samal ajal «kihutas» tahvlis küberautodega mööda mängukiirteid. Temaealistel tuleb rööprähklemine, nutikeeles multitasking ideaalselt välja. Vanemate jaoks see mõistagi väga veetlev pole, kui laps teeb sadat asja korraga, aga seda, mida nemad parasjagu mõistlikuks peavad, ta ei kavatsegi teha.

Püüdsin küll meelitada avama e-raamatu lugemiskeskkonda, aga juba sõna «raamat» iseenesest tundub tänapäeva noort arvutiinimest hirmutavat. E-lugemise keskkonda uurisin ise mõnevõrra hiljem. Töötas korralikult. Eriti sümpaatne oli paberraamatuga sarnane lehekeeramisvõimalus.

Pereisa on alati võlutud sellest, kui mõni masin töötab nii, et seda saab juhtida uuel ja huvitaval moel. Samsungi nutitahvlil avastas ta enda suureks rõõmuks, et sellega saab hallata koduseid audio-videosüsteeme. «Selline juhtimine on ülilahe, mind häirib ainult, et tahvli reageerimise viitaeg on liiga pikk,» kommenteeris ta.

21-aastane muusika- ja filmisõber kiitis küll arvuti terava pildiga ekraani ja käepärasust, kuid leidis, et kodus vaataks videoid ja filme ikkagi suurest arvutist. Ilmselt on nädal liiga vähene aeg, et oma harjumuspäraseid tegevusi muutma hakata.

Meie pere on üsna kehv sündmuste jäädvustaja ning videokõnelusi pole peaaegu üldse pidanud. Sestap ei leidnud suurt rakendust Samsungi enda paljukiidetud ette- ja tahasuunatud kaamera. Noorim kasutaja proovis kaameraga sinasõbraks saada, aga see vist väga ei õnnestunud. «Kaamera kvaliteet ei ole väga hea,» oli ta ainus kommentaar.

Kui muidu tulime nutitahvli haldamisega enam-vähem hästi toime, siis tõsiselt hätta jäime ühe telekanali saate videolõigu järelvaatamisega. Küll püüdsime tahvli sõbraks teha nii vanemate kui uuemate Androidi rakendustega, kuid üsna tulutult – ei tahtnud ta ühegagi vedu võtta ja videolõik jäigi nägemata.

Kuna ma tarvitan tahvelarvutit kõige enam ajalehe- või raamatulugemiseks, vahel ka Facebooki postituste jälgimiseks ja kommenteerimiseks, siis tundsin õige pea puudust ekraanipliiatsist, mida kahjuks Samsung Galaxy Tab 3 10.1 komplektist ei leia. Soetasin pliiatsi ja leidsin, et mulle sobib nii ekraanil liigelda rohkem. Teised pereliikmed puutepliiatsit nii väga ei vajanud.

Veidi häiriv oli see, et tahvlit käes hoides kippus sõrm minema serval asuvatele nuppudele ja siis kadus ekraanipilt ei-tea-kuhu ja tuli vaeva näha, et jälle soovitud kohta tagasi jõuda. Abiks oleks tõenäoliselt tahvelarvutihoidja.

Terve pere oli üksmeelselt nõus sellega, et nii selge pildiga tahvelarvutit pole nad varem käes hoidnud. Ekraanipilt on väga hea ja silmasõbralik ning see oli meie jaoks peamine argument, miks võiks sülearvuti asemel vahel kasutada tahvelarvutit. Lisaks kerge kaal ja võimalus netis kiiresti suhelda ja surfata.

Mõistagi ei asenda tahvelarvuti ei head tavaarvutit ega mobiili, kuid lisavariandina võiks ta ju kodus olemas olla. Ja iPadi andunud austajaid see muidugi ei veena, aga teistele selgituseks: ekraanipildi kvaliteet ja muud funktsioonid, mis tavakasutajale olulised, töötavad Samsungi uusimal tahvelarvutil samaväärselt.

Hind

Photo Point 379 eurot (tavahind 429), Elion 399 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles