Toome kevade lähemale

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepärasest materjalist: keraamik Margot Maldi küünlaalustesse paigutatud munad ja nartsissid kannavad endas pühadetunnet.
Käepärasest materjalist: keraamik Margot Maldi küünlaalustesse paigutatud munad ja nartsissid kannavad endas pühadetunnet. Foto: Peeter Langovits

Kuigi kalendri järgi on kevad juba käes, sulavad lumehanged pikkamisi ja esimeste sinililleõiteni läheb veel aega. Floristid Priit Press ja Ahti Lyra annavad nõu, kuidas teha lihavõtteiks käepäraseid, aga rõõmsaid ja tujutõstvaid lilleseadeid.

Loomulikult ootavad kõik pärast pikka talve päikest, aga õnneks loovad ka kollased õied, pajuurvad ja ajatatud oksad kevadmeeleolu. Neist annab teha vahvaid kompositsioone, milles närtsinud lilli võib vastavalt vajadusele värsketega asendada.

Nõtketest kaseokstest soovitab Ahti Lyra keerata pärja spiraalkimbu põhimõttel, nii et vaasis ulatuksid oksad vette, sest siis lähevad need ajapikku hiirekõrvule. Kimbu keskele võib sättida lilli ja lihavõtete puhul näiteks ilusaid kirjusid (vuti)mune.

Priit Press tegi aga vahva «poolmetsiku» lilleseade pajuokstest, kollastest tulpidest, bambusetikkudest ja metsviinapuuväätidest. «Jagasin taimed võrdseteks puntideks ja sidusin omavahel viinapuuväätidega kokku,» räägib ta.

«Kollane tulp sümboliseerib ühtaegu nii muna kui ka kevadet.» Kõrge kompositsioon püsib ise püsti ja seda võib edukalt eksponeerida näiteks madalas klaaskausis. Kodus võib igaüks lasta fantaasial lennata ja olemasolevate anumatega oma seade teha.

Lyra seadis huvitavasse vaasi – milles on ühendatud mitu eraldiseisvat kitsa suuga anumat ja kus iga õis jääb kenasti püsima – tulbid ja pajuoksad. «Kui niisugust vaasi kodus ei leidu, võib mitmest väiksemast üheõievaasist samasuguse seade teha,» juhendab ta. «Niisugust kõrgemat seadet võib sobitada eraldiseisvana esikusse või tuppa kapile, madalamas versioonis saab kasutada ka lihavõttelaua kaunistusena.»

Lihtne, aga pilkupüüdev lilleseade on võimalik valmistada leivavormi, mille põhja on pandud oasis ehk rahvakeeli öelduna lillešvamm, kuhu on kinnitatud pajuoksad. Sibulatega tulbid, mis saavad kõik oma toitained mugulast ega vaja lisakastmist, muudavad selle kompositsiooni kevadiselt lustakaks.

Väga lõbus on ka Lyra seatud lihavõttekaunistus kevadlillede, lepaurbade, munakoorte ja kasvama läinud roheliste tupsudega sibulamugulatega.  Press tõi paar nädalat tagasi tuppa kastanioksad.

Nüüd on esimesed lehepungad puhkenud ja okste diagonaalne liikumine toob esile ümara õhulise klaasvormi elegantsi. Anumate ja õitega mängides saab kokku panna vahvaid lilleseadeid, julgustavad floristid. Head pealehakkamist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles