HIVi- ja AIDSi-vastane strateegia keskendub nõustamisele

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

HIVi ja AIDSiga võitlemise strateegia tänavuse aasta tegevuskava rõhub kahjusid vähendavatele tegevustele nagu süstlavahetusteenus, info jagamine ja nõustamine.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur kinnitas Tervise Arengu Instituudi (TAI) välja töötatud HIVi ja AIDSiga võitlemise strateegia 2010. aasta tegevuskava. Strateegia eesmärk on vähendada uute HIV-nakkusjuhtude arvu ja HIV-i levikut.

Tegevuskavas pööratakse tähelepanu erinevatele kahjude vähendamise tegevustele nagu süstlavahetusteenus, metadoonasendusravi teenus uimastisõltlastele ning kondoomide ja infomaterjalide jagamine. Olulisel kohal on nõustamise ja HIV-testimise teenuse jätkuv pakkumine. Programmis pannakse suuremat rõhku teenuste arendamisele ja geograafilise kättesaadavuse parandamisele. Strateegia üheks kandvaks põhimõtteks on koostöö kõigi valdkonnas tegutsevate organisatsioonidega.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul näitab HIV-i nakatumiste statistika viimastel aastatel langustrendi. «Peame keskenduma nõustamisele ja ennetustegevusele, et seoses suure tööpuudusega ei hakkaks uute juhtumite arv kasvama. Käsikäes HIV-strateegia tegevustega toimib Eestis ka Narkomaania ennetamise strateegia, mille raames püüame pidurdada narkomaanide sihtrühma kasvu ning pakkuda ravi ja rehabilitatsiooniteenuseid uimastisõltlastele,» lisas minister.

Strateegia raames viib Tervise Arengu Instituut juba neljandat korda läbi uuringut «HIV-i temaatikaga seotud teadmised, hoiakud ja käitumine Eesti noorte hulgas», mille eesmärgiks on saada regulaarne ülevaade noorte arusaamadest, infovajadusest ja käitumisest, mis on seotud HIV-ga. Kogutud andmed aitavad planeerida ennetustööd edaspidiseks ning anda hinnangut senise tegevuse tulemuslikkusele. Antakse välja noortele suunatud trükise «Kuidas kaitsta ennast HIV eest», kus muuhulgas kirjutatakse, kuidas rääkida partneriga kondoomi kasutamisest. Lääne-Tallinna Keskhaiglas käivitub 2010. aastal uue teenusena metadoon-asendusravi ARV patsientidele.

Eestis on HIV-nakatunuid avastatud üle 7300. Aastast 2002 on uute registreeritud juhtude arv aasta-aastalt langenud. Kui veel 2006. aastal registreeriti 668 uut juhtumit, siis 2007. aastal oli registreerituid 633, 2008. aastal registreeriti 545 uut juhtumit ja eelmisel aastal 411 juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles