Kõrgeim enesehinnang on 60-aastastel meestel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanematel meestel on kõrgem enesehinnang.
Vanematel meestel on kõrgem enesehinnang. Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitab, et kõrgeim enesehinnang on pensionieale lähenevatel rikastel ja abielus meestel.

Kõige madalamalt hindavad end noored täiskasvanud. Vanuse kasvades suhtumine endasse paraneb ning jõuab tippu 60. eluaasta kandis, vahendab Telegraph.

Pärast seda hakkab enesehinnang pensionile mineku ja süvenevate tervisehädade tõttu taas langema.

Neile järeldustele jõuti ligi 3600 ameeriklast uurides. Osalejate vanus oli 25-104 aastat ja uuring kestis 1986. aastast 2002. aastani. Teadlased vaatlesid küsimustike abil, kuidas osalejate enesehinnang selle aja jooksul muutus.

Selgus, et üldiselt on naiste suhtumine iseendasse kehvem kui meestel. Kahe sugupoole näitajad olid võrdsed vaid 80-90 aastaste vanusegrupis.

Kõrget enesehinnangut soodustasid parem haridus, suurem sissetulek ning hea tervis ja töökoht. Tähtis tegur oli ka õnnelikus abielus olemine, kuid seda eelkõige nooremate inimeste seas. Pärast 60. eluaastat langes nii õnnelikes kui õnnetutes suhetes olijate enesehinnang ühepalju.

Uurijate sõnul jäi suurema sissetuleku ja hea tervisega inimeste enesehinnang ka vananedes kõrgemaks. Kõrge enesehinnang seostub omakorda parema tervise, kriminaalse käitumise puudumise, madala depressioonitaseme ja üldise edukusega elus.

60. eluaasta on enesehinnangu tippajaks seetõttu, et selles vanuses tunnevad inimesed end nii eraelus kui tööl kõige turvalisemalt ja stabiilsemalt, ütlesid uurijad.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles