Kõtt, kevadväsimus!

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta teraapia: jalutuskäik, kepikõnd või jooks värskes õhus.
Tasuta teraapia: jalutuskäik, kepikõnd või jooks värskes õhus. Foto: Peeter Langovits

Neile, kes tunnevad end pika talve järel loiu ja kurnatuna, soovitab perearst Kai Soop kevadväsimuse peletamiseks oma elustiil sportlikumaks ja toidulaud tervislikumaks muuta.


Paljudel, kes ei jõudnud talveks korralikult akusid laadida, on nüüd jõuvarud otsas. Öösiti ei magata pahatihti korralikult välja ja siis muudab üldine jõuetus tusaseks.



«Vaadake, mismoodi karu käitub: sügisel kogub nahaaluse rasva täis, talvel magab õndsat und ja kevadel toimetab reipalt edasi,» ütleb Soop ja lisab, et mesikäpa eeskuju järgides on juba hilja hakata vitamiine sööma. Õige aeg oleks olnud septembrist märtsini, sel juhul ei võtaks ka kevadväsimus võimust.



Kui väsimus peaks olema nii suur, et ei jaksa enam kätt ega jalgagi liigutada, on kindlasti vaja perearsti juures tavaline vereproov teha, mitte hakata omal käel vitamiine sööma, lausub Soop.



«Väsimuse taha võivad end peita verevähk ja paljud teised kasvajad, samuti võib väsimust põhjustada suhkruhaigus ja alatalitluses kilpnääre. Paraku on paljudel haigustel komme just kevadel elavneda ja mõne kurja tõve kulgu võivad teatud vitamiinid ka virgutada.»


Suurt väsimust võib põhjustada ka rauapuudus. Eriti puudutab see viljakas eas naisi ja talvel palju külmetushaigusi põdenud lapsi, kes on saanud antibiootikumiravi.



Kui vereanalüüs on korras, soovitab perearst palju värskes õhus viibida, mitte nelja seina vahel konutada. Näiteks regulaarsed jalutuskäigud (sportimisest rääkimata!) päikesepaistel linnulaulu ja vetevulina saatel tõstavad tuju ja enesetunne muutub juba mõne nädalaga paremaks.



Kui lisaks kehalisele aktiivsusele muuta ka toidulaud vitamiinirikkamaks – võimalusel süüa eri lehtsalateid, paprikat, apelsine jms –, taandub väsimus kiiresti. Ülihea C-vitamiini allikas on hapukapsas. Kevade edenedes tasub tarvitada ka nina maast välja pistnud sibulapealseid, karulauku jms. Kui ikkagi tahta midagi apteegist, soovitab Soop tõhusaid koeensüüm Q10 preparaate ja lisab, et on selle mõju ise kogenud. Toonust tõstavad ka mitmesugused (ravim)taimed.



«Need, kel tervis korras ja talvel kas või nädal puhatud, tavaliselt kevadväsimuse käes ei vaevle. Kel vähegi võimalik, peaksid oma (töö)elu nii korraldama, et saaks kaamoseajal ühel nn päikesereisil käia, sel juhul püsib reibas meel ja töövõime kauem,» räägib Soop.




Tasub teada


Kevadväsimust peletavad:


•    värske salat, paprika, maitseroheline


•    hapukapsas


•    viibimine värskes õhus


•    mõõdukas kehaline aktiivsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles