Millist tüüpi aednik sa oled?

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Aed on väike osa loodusest, kus tööd rabav moodsa aja inimene võib lõõgastuda, unustada töömõtted ja argimured ning tunda end looduse osana. Fakt on see, et iga inimene käitub aias isemoodi.

Taanlased on kaardistanud neli erinevat aiapidaja tüüpi, kelles võite ära tunda kas naabri, pereliikme või koguni iseenda. Kõik nad veedavad aias palju aega: kas tegelevad taimedega, võitlevad umbrohu ja kahjuritega või lihtsalt naudivad ümbritsevat kui vaba looduse oaasi.

1. Hästivarustatud entusiast

See on aednik, kes mässab oma aias meeleheitlikult mullafreeside, väetiselaotajate, survepesurite, kompostipurustajate, kettsaagide, kobestite ja lehekogujatega. Lisaks veel eri tüüpi muruniidukitega. Selle aasta projektiks on ta võtnud niisutusseadmed, mida saab juhtida arvutiga ning tegevust jälgida veebikaamerast. Hetkel ei ole veel kogu arvutiga juhitav protsess täiuslik, kuid ta vahetab kogemusi spetsialistidega üle maailma ning selle valmimine on vaid aja küsimus. Sellise aedniku kelder on ääreni täis nii tema enda poolikuid leiutisi kui ka ehitusmarketitest tehtud valeoste. 

2. Lapsemeelne aiasõber

Igaüks võib tõmmata aianurka üles kiigu või teha kuuseokstest kasti, mille saab täita liivaga. Kuid sellise aiasõbra jaoks on tähtis, et tema aed oleks kui mängumaa. Tema arvates esitavad lapsed aiale sama suuri nõudmisi kui täiskasvanud. Lõhnad, maitsed ja elamused peavad selles aias olema. (Võib arvata, et selles aias on kasutusel eri värvi lillepotid, värvilised kivikesed ja lõbusad aiaskulptuurid.)

3. Rohenäpp

Rohenäppu iseloomustab see, et kohe pärast talve algust hakkab ta valmistuma uueks kevadeks ja taimede istutamiseks. Ta ostab juba varakult kokku suures koguses väetist, seemneid, lillepotte, turvast, idandamisaluseid jms. Ta elab oma unistustes juba kevades, millal saaks need kõik taimed õue istutada või seemned maha külvata. Rohenäppudel on alati kastekann läheduses ning üldiselt on pahased nende peale, kelle jaoks on võililled, naat ja nõges umbrohud.

4. Tee-ise-tüüp

Juba lapsepõlves meeldis sellele tegelasele ronida oma koduaia kõrgeima kase otsa, et sinna paigaldada endameisterdatud linnumaja. Kindlasti on seda tüüpi aiaomanik ka täiskasvanuna oma aia kõikvõimalikke leiutisi täis ehitanud. (Kes teab, ehk leiab sealt tuulelipud, ilunikerdused taradel, isetehtud postkasti, savist voolitud lillepotid jms.) Üsna sageli on tee-ise-tüüpi aednik rajanud endale suure terrassi või rõdu, kust avaneb avar vaade. Igasugune kompost ja muu kraam on hoolikalt või lausa kavalalt peidetud millegi muu alla või esmapilgul märkamata paika ning sissesõiduteel seisavad mitmed eri suurustes haagised.

Allikas: BT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles