«Üles tõstetud» kasvuhoone kogub populaarsust

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GrowCamp'i kasvuhoone peaks taanlaste arvates rõõmu tegema haige seljaga inimestele, mugavust hindavatele aiapidajatele ning ka lastele.
GrowCamp'i kasvuhoone peaks taanlaste arvates rõõmu tegema haige seljaga inimestele, mugavust hindavatele aiapidajatele ning ka lastele. Foto: GrowCamp

Eakad või mugavust armastavad aiapidajad peaksid Taanis disainitud ja firma GrowCamp poolt toodetud kasvuhoone üle rõõmu tundma, sest taimede eest hoolitsemisel ei pea nad enam kummardama ega isegi kasvuhoonesse sisenema.

See on kasvuhoone, kus istutuspind on tõstetud vähemalt poole meetri kõrgusele ning taimi kasta või saaki korjata saab ümber kasvumaja kõndides, kirjutab fri.dk. Samuti kaitseb taimi spetsiaalne võrk.

Tänu kõrgusele ei satu sinna pahandust tegema ka koerad-kassid. Teisisõnu näeb see välja kõrge ääristatud peenrana, mille otsas asub kasvuhoone. Ehitada võib neid kasvumaju mitmel eri viisil ja eri suurusega.

Tootjafirma GrowCamp toob plussidena välja, et „üles tõstetud" kasvuhoones on muld tavalisest poorsem, sest mitte keegi ei kõnni selle peal. Seepärast on taimejuurtel lihtsam tungida otse allapoole, mis omakorda tähendab, et taimi saab istutada lähestikku ja saak on tänu sellele suurem. Huumusrikka mullaga täidetud peenar on kohev ja niiske, mistõttu leiab sealt palju vihmausse ja olulisi mikroorganisme, mis aitavad säilitada hea pinnasestruktuuri pikaks ajaks. Põhjast on kasvuhoone avatud, mis aitab ära hoida vee kogunemise. Juured saavad piisavalt hapnikku ning maa on külvamiseks-istutamiseks valmis kevadel märksa varem.

Tõstetud peenar saab päikesesoojust rohkem ja kiiremini, sest tekitatud mullakuhi on maapinnast kõrgemal ning soojeneb igast küljest. Mulla temperatuur on aga idanemiseks olulise tähtsusega, nii võib juba tänu paarile lisasoojakraadile pikeneda vegetatsiooniperiood märgatavalt.

GrowCamp pakub küll erinevate mõõtmetega ning spetsiaalse kahjurite eest kaitsva võrguga kasvuhooneid, kuid kes tahab ise seda ehitada, neile annab fri.dk mitmeid soovitusi. Näiteks ei soovitata üldjuhul teha peenraümbrist puidust, sest see ei pea pikalt vastu, kuid samas on puidu eeliseks odavus ja lihtne kasutamine. Kindlasti tasuks aga valida ehituseks mõni vastupidavam puitmaterjal.

Organicgardening.about.com pakub kõrgpeenra äärise ehituseks veel materjale: näiteks betoonist plokid, looduslikud kivid või tellised. Ökosõbrad võivad ehitada peenraümbrise ka põhupallidest, mis peavad vastu aga vaid ühe suve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles