Kõik naised muretsevad paksuksminemise pärast

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerikas tehtud uuring näitas, et isegi normaalkaalus naised muretsevad paksuksminemise pärast.
Ameerikas tehtud uuring näitas, et isegi normaalkaalus naised muretsevad paksuksminemise pärast. Foto: SCANPIX

Vastvalminud uuringu järgi on isegi kõige normaalsematel naistel probleeme oma kehakujuga - isegi sellised naised muretsevad paksuks minemise pärast.


«Isegi kui nad väidavad, et ei hooli kehast ning sellest teemast, näitavad ajuuuringud, et neid siiski häirib ülekaaluliseks muutumise mõte,» vahendas

Livescience

Ameerika neuroloogi ja uuringu autori Mark Alleni sõnu.

Teadlased selgitasid, et nende naiste ajutegevuse muster on sarnane söömishäiretega naiste omale. Seevastu aga normaalsed mehed ei muretsenud oma kehakaalu pärast üldse.

Uurijate sõnul võib sugudevaheline kontrast olla tingitud sotsiaalsest survest, mistõttu naised tunnevad, et nad peavad tänapäeva ühiskonnas hakkamasaamiseks olema peenikesed. «See ei ole tingitud niivõrd mehe-naise erinevusest, vaid pigem sotsiaalsest survest, mis mehi ja naisi ümbritseb,» selgitas Allen.

Uuringus osales kümme normaalkaalus naist ja üheksa normaalkaalus meest vanuses 18-30. Neile näidati erineva kehakujuga inimeste pilte ning samal ajal paluti ette kujutada, et keegi ütleb, et sinu keha näeb välja selline nagu sellel pildil. Kogu protsessi jooksul jälgiti osalejate ajutegevust magnetresonantstomograafia abil.

Mark Allen seletas, et kui naised vaatasid ülekaaluliste naiste pilte, aktiveerus nende ajus just see piirkond, mis hõlmab iseenda kujutlemist ning enesehinnangut. Kui aga naised ennast peenikesena ette kujutasid, et täheldatud tolle ajupiirkonna tegevuses mingisugust muutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles