Josing: toidukaupade hinnad on liiga kõrged

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad on palju kallimas kui enne buumi.
Munad on palju kallimas kui enne buumi. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Konjunktuuriinstituudi värskest elanike toitumisharjumuste ja ostueelistuste uuringust selgub, et ehkki meie sissetulekud on langenud 2006. aasta tasemele, on peamiste toidukaupade hinnad ikka veel oluliselt kõrgemad kui enne buumi.


Uuring näitab, et enamiku toidukaupade hinnad olid selle aasta märtsis palju kõrgemad kui 2006. aastal samal ajal, ehkki majandus on langenud just selle aasta tasemele. Võrreldes 2008. aastaga oli hinnalangus 10-20 protsenti, kuid buumieelse ajaga võrreldes on toiduained ikka veel palju kallimad.

Samas on tarbija praegu instituudi direktori Marje Josingu sõnul hästi hinnatundlik ja teeb oma ostud eelkõige hinnast lähtuvalt, eelistades mitmesuguseid sooduskampaaniaid.

Näiteks maksis leivakilo 2006. aasta märtsis 14.48, nüüd aga 22.73. mis teeb kallinemiseks 57 protsenti. Või hind oli 2006. aasta märtsis 71.49, eelmisel kuul aga juba 96.58, hinnatõus 35 protsenti. Viinerid kallinesid 2006. aastaga võrreldes 30 ja munad 34,4 protsenti. Vaid kartulid odavnesid selle ajaga ühe protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles