Väiksemgi kaalulangetamine parandab haiget immuunsüsteemi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi väike kaalulangetamine on piisav, et organismi põletikku tekitavate immuunrakkude tase normaliseeruks.
Isegi väike kaalulangetamine on piisav, et organismi põletikku tekitavate immuunrakkude tase normaliseeruks. Foto: SCANPIX

Austraalia teadlased näitasid esimest korda, et isegi väike langus kehakaalus võib heaks teha mitmeid kahjulikke muutusi, mida ülekaalulisus immuunrakkudele põhjustab.


Immuunsüsteem koosneb paljudest erinevatest rakkudest, mis kaitsevad keha haigustekitajate eest. Nende rakutüüpide vahel peab valitsema tasakaal, et hea tervis oleks kindlustatud. Seda tasakaalu võivad mõjutada mitmed tegurid, muu hulgas toitumisharjumused ja liigne rasvkude. Vale toitumise või rasvumise tagajärjel võivad võimutsema hakata rakud, mis pigem ründavad kui kaitsevad inimese keha, vahendab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

Physorgi.

«Oleme näidanud, et isegi tagasihoidlik kaalulangetamine vaid umbes kuue kilo võrra on piisav, et põletikku tekitavate immuunrakkude tase oleks jälle sama, mis saledatel inimestel. Need rakud põhjustavad unearteri haigusi ja teisi rasvumisega seotud haigusi,» selgitas uuringu üks autoritest Katherine Samaras.

«Samuti leidsime, et rasvkoes leiduvate immuunrakkude aktiivsusstaatus ennustab ette, kui palju kaalu inimesed kaloritarbimist piirava diabeedi ja operatsiooni abil kaotada võiksid. Need, kelle immuunrakud olid rohkem aktiveeritud, kaotasid kaalus vähem,» rääkis ta, ning lisas: «Sellist fenomeni kirjeldasime esimest korda. See aitab selgitada, miks mõned inimesed kaotavad kaalu kergemini kui teised.»

Juba varemgi on teatud, et liigne keharasv kutsub esile põletikku tekitavate rakkude suurenenud tootmise. Sellised rakud ringlevad veres ja võivad kahjustada organismi ennast. Lisaks aktiveeritakse rasvkoes makrofaagid, mis on samuti põletikku tekitavad immuunrakud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles