Digilevile üleminekuks pole veel valmis kümnendik Eesti peredest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digilevi ühilduvusmärk.
Digilevi ühilduvusmärk. Foto: Digilevi.ee

Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul oli selle aasta algul Eestis 67 000 analoogtelevisiooni vaatavat peret - 11 protsenti Eesti kodudest vaatab telerit veel tavaantenniga.


Uuringufirma TNS Emor värskest digi-TV seireuuringust selgus, et 2010. aasta esimeses kvartalis oli kõige enam õhu kaudu leviva vana analoogtelevisiooni vaatajaid Lõuna-Eestis, kus telepilti võttis sel viisil vastu 16 000 kodu - 23 protsenti piirkonna leibkondadest.

«Kuna täna, 64 päeva enne vana analoog-TV väljalülitamist puudutab digilevile üleminek veel üle 11 protsendi telerit omavatest Eesti kodudest, võib juunikuu lõpuks ennustada pikki järjekordi elektroonikakauplustes, antennipaigaldusfirmades ja televisiooniteenuste pakkujate juures,» rääkis Pihel.

«Väga paljud inimesed, kes täna tavaantenniga vaid kolme Eesti kanalit näevad, pole veel mõistnud, et digilevile saab üle minna juba täna. Pole vaja oodata 1. juulit, kui analoogsaatjad Eestis välja lülitatakse. Nii jääb piisavalt aega digiboksi või digiteleri väljavalimiseks või sobiva teenusepakkuja leidmiseks, seadmete häälestamiseks, vajadusel antenni kohendamiseks ning hättajäämise korral mõnelt tehnikateadlikumalt tuttavalt abi palumiseks,» lisas Pihel.

Kõige rohkem vaadatakse analoogformaadis telepilti maa-asulates (40 000 peret), omaette majades või ridaelamutes (30 000 peret) ning tööealiste peredes (26 000 peret). Suurem osa analoog-TV vaatajatest on keskmise sissetulekuga, teenides kuus 3501-5000 krooni pereliikme kohta. Mitte-eestlased vaatavad analoogtelevisiooni minimaalselt, selliste kodude arv ulatus vaid 5000ni.

Tänavu esimeses kvartalis kasvas digitaaltelevisiooni vaatavate perede arv 228 000-ni, tavaantenniga vastuvõetava digilevi vaatajate hulk on aga aastaga suurenenud üle kahe korra.

2010. aasta esimeses kvartalis vaatas tavaantenniga vastuvõetavat digitaaltelevisiooni 94 000 pere. Ülejäänud kodud jagunesid kaabelvõrgu kaudu leviva digi-TV, IP-põhise televisiooni ning satelliittelevisiooni vahel.

Digi-TV seireuuringus osales1512 inimest üle Eesti.

2010. aasta 1. juulil lõpetavad kõik Eesti telesaatjad analoogtelevisiooni edastamise ning teleprogramme näeb tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Selleks hetkeks peavad kõik need, kes vaatavad täna vaid kolme Eesti telekanalit, soetama endale digiboksi või soovi korral uue digiteleri.

Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Praeguseks juba mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusepakkujaga liitunud televaatajaid Eesti üleminek digilevile tehnilises mõttes ei puuduta.

Digilevile ülemineku kohta saab lisainfot digi-TV veebilehelt ja infotelefonilt 17101.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles